Svedsko industrijsko selo u Srbiji ceka

MALME /TIKER/ — Dvojezicni svedsko-srpski casopis za pitanja kulture „Dijaspora„, koji vec skoro cetiri godine izlazi u glavnom gradu Svedske, uz saglasnost autora objavio je u Internet-izdanju izlaganja koja su saopstena u svedskom gradu Sedertelju, u maju ove godine, za okrugli stolom „Srbi u rasejanju, putevi i stranputice“.
Pojedine ocjene izrecene za okruglim stolom a posebno one koje je o zivotu Srba u rasejanju i njihovom sadasnjem trenutku izneo Srdja Trifkovic, urednik americkog casopisa Hronike, u srpskoj javnosti izazvale su veliku paznju i komentare.
Reagujuci na pojacano interesovanje „Dijaspora“ je u Internet izdanju otvorila mogucnost da se posetioci ovog sajta ukljuce u raspravu a koju je ovaj casopis nazvao „Srpski svetski forum“. Za siru javnost posebno je zanimljivo reagovanje Rodoljuba Sutisadovica (Svedska).
U pismu Sutisadovic kaze da nakon 5. oktobra prosle godine na Internetu „traga po celu noc nebi li pronasao izgubljenu domovinu. Iskreno se obradujem, pise on, kad pronadjem nesto slicno kao ovu temu“ (Srbi u rasejanju putevi i stranputice). Sutisadovic iznosi vise zamerki upucenih na adrese u domovini koja „obecaje kule i oblake“ da bi na kraju ostali
samo „oblaci“.
„Odavde iz Svedske jedan nas covek, mislim da se zove Petkovic i da ima neku firmu u Malmeu, predlagao je da se u Srbiji gradi Svedsko industrijsko selo“, pise, pored ostalog, Sutisadovic i dodaje kako se o tome pisalo pre desetak godina ali i da je nedavno na Internetu pronasao clanak o istom pitanju. Zamislite da se to ostvari pa cak i da se radi na podizanju, ako ne srpskog sela a ono barem srpske kuce u Svedskoj, pita se ovaj nas iseljenik i zakljucuje kako bi bili svi na dobitku – iseljenici srpskog porekla u Svedskoj, domovina i njeni uspesni privrednici sirom sveta.
Uz pismo Rodoljuba Sutisadovica redakcija Dijaspore objavila je i zanimljivu kratku belesku – „Ideju o Svedskom industrijskom selu u Srbiji pokrenuo je svojevremeno „nase gore list“ Slobodan Petkovic, biznismen iz Malmea, vlasnik firme Punkten AB. O ideji Svedsko selo u Srbiji posetioci se mogu obavestiti na adresi www.srpskadijaspora.co.yu. Izvorno clanak je objavljen u dnevnom listu Politika (Beograd)“. „Redakcija je“, stoji u belesci, „uspostavila kontakt sa gospodinom Petkovicem i dobila je uveravanja da ce kompletan projekat koji je utemeljen i razradjen pre dvanćst godina biti dostavljen redakciji na uvid“. U elektronskom izdanju ovog casopisa koji privlaci paznju izborom tema iz srpske kulture i o zivotu useljenika i njihovom obradom dato je obacanje da ce najinteresantniji delovi iz projekta Svedsko selo u Srbiji biti publikovani na Internetu.