SRPSKI PčELARI U HILANDARU

U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna i njegovog profesora doktora Miće Mladenovića u srpskom manastiru Hilandaru na Svetoj gori boravila je jedanaestočlana grupa u kojoj su bili stručnjaci za pčelarstvo i profesionalni pčelari. Pored dr Mladenovića, bili su profesori Slađan Rašić, Zoran Stojanović, poljoprivredni inženjeri Zoran đurić, Mića Radosavljević, student poljoprivrede Srđan Stojanović, pčelari Zoran Radojičić, Rade Marjanović, Vito Nektar, Igor Ivović Kragujevac i Dušan Mirić.

– Naš cilj posete ovom najpoznatijem srpskom svetilištu bio je da prikupimo podatke za izradu projekta kojim bi se sadašnji manastiri pčelinjak od 40 košnica proširio za još 200 komada – kaže dr Mladenović. čitav projekat formiranja savremenog pčelinjaka trebao bi da se završi za godinu dana. Sredstva za izradu košnica i nabavku rojeva obezbediće se donacijom preduzeća i pojedinaca, dok će matice pokloniti Selekcioni centar „Pčelica Sojanović“ iz Kraljeva. Na licu mesta uverili smo se da postoje odlični uslovi za intezivno pčelarenje sa više paša u toku jedne godine.

Ova pčelarska grupa mini autobusom išla je do grada Jerihona. Tu se ukrcala u brod koji ju je odvezao do Svete gore. Pre odlaska u Hilandar jedan dan grupa je provela u Solunu posetivši tamošnji Institut za pčelarstvo.

– U Solunu smo imali priliku da se upoznamo sa grčkim iskustvima u pčelarenju u različitim klimatskim uslovima. NJihovi stručnjaci su nam pokazali svoja istraživanja iz poslednjih 10 godina. Na osnovu njih oni su došli do zaključka da profesionalni pčelari moraju imati najmanje 200 košnica uz obaveznu primenu selećeg pčelarenja. To je neophodan uslov za one koji žele da im pčelarenje bude jedino zanimanje – veli profesionalni pčelar Rade Marjanović.

Vinograd

Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna na čelu sa dr Mićom Mladenovićem već desetak godina pomažu manastiru Hilandaru. Jedna od većih aktivnosti vezana je za podizanje novog vinograda na površini od 14 hektara. Profesor Mladenović najmanje dva puta godišnje boravi na Svetoj Gori i kontroliše u kakvom je stanju novopodignuto vinogorje.