Srpski dečak i evropske vrednosti Italije

Kako je list Alo danas objavio, u italijanskom gradu Galijarte Vareze brutalno je pretučen trinaestogodišnji srpski dečak uz povike Srbi su g…., vratite se u svoju zemlju [1]. Izvršioci ovog gnusnog čina su maloletnici. Nakon prozivki na nacionalnoj osnovi upućenim trinaestogodišnjem srpskom dečaku i njegovoj sedamnaestogodišnjoj sestri, dečak je brutalno šutiran dok je sklupčan i uplakan uplašeno ležao. Nijedan od uhapšenih maloletnika nije ostao u pritvoru, pošto su svi mlađi od četrnaest godina. Dečaku je dijagnostifikovan prelom kostiju potkolenice i modrice na glavi. Oni su ga tukli naočigled rođake samo zato što je Srbin – izjavio je komesar policije na pretresu u sudu za maloletnike u Milanu.[2]

Sada zamislimo da se stvar drugačije odigrala. U mirnom srpskom gradiću, brutalno je pretučen Italijan star trinaest godina od strane srpskih maloletnika uz povike Italijani su g…., vratite se u svoju zemlju. Pitam se kakva bi odista bila reakcija naših medija, države? Verujem da bi to bila udarna vest na svim medijima, kako pisanim tako i elektronskim. Državni vrh bi održao posebnu sednicu vlade i krenuo u obračun sa huliganima i žalio nad mržnjom prema Evropljanima, a predsednik bi se, u ime svih građana Srbije, izvinio Italiji i obećao maksimalne kazne za izgrednike. Na televiziji koja se diči odbranom ljudskih prava u svakim vestima i u svakoj emisiji gostovao bi po jedan neutralni analitičar i objašnjavao kako je srpsko društvo neofašističko, te kako taj neofašizam podržavaju navijači, opozicione stranke, desničarske organizacije i naravno, Crkva. Kao takvima, svakako nam nije mesto u civilizovanoj Evropi, sve dok ne promenimo naš sistem vrednosti. Policija bi ekspresno reagovala i odmah izgrednike privela pravdi. Usled teškog krivičnog dela koje je nanelo štetu ugledu Srbije, sudilo bi im se kao odraslim osobama, a bio bi im određen pritvor do 30 dana. To što su izgrednici deca izazvalo bi velike polemike među predstavnicima Druge Srbije: šta taj podatak govori o nama? da li je to posledica antievropske politike u Srbiji?

Verujem da bi nedužni dečak dobio i svoju ulicu, kao i da bi ga obišli svi značajni državni funkcioneri.

Međutim, prebijen je srpski mališan u zemlji koja je članica Evropske unije i baštini evropske vrednosti. U Italiji nema podizanja prašine oko ovog slučaja, nema posebnih emisija, neutralnih komentatora, visokih kazni, poseta državnih delegacija, izvinjavanja Srbiji na najvišem nivou. Za Italiju, ovo je slučaj kao i svaki drugi – koji sam po sebi ništa ne znači. Hajde da pogledamo kako se Srbija odnosi prema ovom slučaju, u kome je povređen njen državljanin – nema izveštaja u medijima o ovom gnusnom događaju, nema organizacija za zaštitu ljudskih prava, nema reakcije vlasti.

Nema ničega. Znate li zašto? Zato što se naših boraca za ljudska prava ljudska prava Srba ne tiču.