Srbija dobila najveći teleskop na Balkanu

Ovo je drugi teleskop na ovoj lokaciji koja je najbolja za osmatranje neba u regionu,koji ce omoguciti niz novih posmatračkih projekata, značajnih za dalji razvoj astronomije u Srbiji i uključivanje u svetske posmatračke programe.

Za Srpsku astronomiju značajan dan. Puštanje u rad robotizovanog teleskopa prečnika ogledala 1,4 metra, koji nosi ime našeg najistaknutijeg astronoma i naučnika Milutina Milankoviča znači privođenje kraju najambicioznijeg projekta koji se sprovodi pod okriljem Astronomske opservatorije Beograd.

"Astronomska opservatorija na velika vrata se ponovo vraća posmatračkoj aktivnosti i naša deviza "OMNIA I NUMERO EN MENSURA", odnosno sve je u broju i meri, počinje da živi starim sjajem. Sa ovim teleskopom mi ćemo moći da pratimo čitav niz oblasti savremene posmatračke astrofizike", kaže Gojko Đurašević, direktor Astronomske opservatorije Beograd.

Projekat Belissima u okviru kojeg je nabavljen teleskop vredan milion evra finansirala je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu, uz podršku Republike Srbije.

"Ovo je tehnički, trenutno jedan od najboljih teleskopa u Evropi. Njegova prednost je što poseduje automatizovan sistem za okretanje i upravljanje sa daljine", kaže Egon Doeberl, Austrija, predstavnik firme koja je pravila teleskop.

Činjenica da će, putem interneta, teleskopom moći da se upravlja sa bilo koje tačke zemljine kugle, privukla je astronome iz celog sveta.

"To što je Srbija dobila jedan ovakav teleskop veoma je značajno za Srpsku astronomiju. Moji utisci su veoma pozitivni. Ja radim na teleskopu prečnika šest metara, i znam koliko je važno za istraživanja obezbediti i dodatnu opremu, pre svega spektrograf, i uključiti mlade ljude na kojima je budućnost", kaže Viktor Afanasiev, astronom iz Rusije.

"Novi teleskop na Vidojevici je mnogo bolji od onog koji imamo u Češkoj, koji je manji i na kome možemo da posmatramo samo zvezde. Meni, kao mladom naučniku znači što ću putem interneta sa ovog teleskopa moći da posmatram i proučavam objekte koji me interesuju", kaže Mihael Bilek, astronom iz Češke.

Bez svetlosnog zagađenja, lokacija na Vidojevici je najbolja za osmatranja svemira. Prvi teleskop precnika ogledala 60 centimetara ovde je instaliran pre pet godina, i sa njega je posmatrano preko stotinu objekata.

Vidojevica je planina sa najvećom prozračnošću neba na Balkanu, zbo čega je tu postavljen najveći teleskop u regionu. On je trenutno smešten u privremenom objektu, a pravi paviljon, sa automatizovanom kupolom biće izgrađen u neposrednoj blizini, na najvišoj koti Vidojevice koja iznosi 1.155 metara.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Read more