Srbi iz dijaspore pozdravljaju Srbiju. Vinkovci pozdravljaju Beograd

Na promociji će govoriti :

1. Episkop lipljanski Gospodin Jovan ( ćulibrk )
2. Autor protojerej-stavrofor Predrag Azap-Vinkovci
3. Zorica Zec- književnik

Muzički deo programa :
Sastav Obnovimo sebe-Podignimo Stupove

Program vodi : Miodrag Božović – sektor za kulturu Kancelarije

O R G A N I Z A T O R
Portal Srpska dijaspora
glavni i odgvorni urednik Zorica Zec

Predrag Azap (Osijek, 10. XI. 1969. godine na dan svetog Arsenija srpskog, rodom iz Tenja), pravoslavni sveštenik, pisac i izdavač. Osnovnu školu završio u Tenju, srednju u Osijeku, dobivši 1987. godine zvanje trgovca-komercijaliste. Ljubav prema bogoslovskim naukama usađena u mladim danima, uzrastavši u porti tenjskog hrama svetog Nikole, odvela ga je na školovanje u Bogosloviju sv. Arsenija u Sremske Karlovce.
Godine 1991. episkop osječkopoljski i baranjski Lukijan, kao učenika bogoslovije, poziva ga da se vrati u Tenje, gdje dobiva sveštenički čin. Prvo je 27. IX. 1991. rukopoložen u čin đakona, a već 30. IX. iste godine u čin prezvitera. Na parohiji Pačetin i Marinci nalazi se od 30. IV. 1992. godine došavši iz Tenja, gdje je kao administrator parohije proveo 7 mjeseci. Pored te parohije, 2000. godine dobiva u nadležnost i parohije Vinkovci i Rajevo Selo. Episkop Lukijan odlikovao ga je za revnost u svešteničkoj službi, obnavljanje porušenih svetinja i crkvenog života u nadležnim parohijama dostojanstvom protonamesnika 30. IX. 2001. godine. Zvaničnim aktom episkopa Lukijana od 14. VI. 2004. godine postaje paroh vinkovački i administrator parohije u Rajevom Selu. Na svečanoj arhijerejskoj liturgiji 29. VIII. 2004. godine episkop Lukijan ga, za mnogobrojne svešteničke i vjeroučiteljske zasluge, unapređuje u čin protojereja.
Mnogo svog vremena posvetio je novinarskoj i informativnoj djelatnosti. Urednik je Glasa Pravoslavlja, prvog vjersko-poučnog i informativnog časopisa novoobnovljene Osječkopoljske i baranjske eparhije. Dolaskom na vinkovačku parohiju pokreće bilten Pravoslavni hrišćanin „za vjeru i kulturu Srpske pravoslavne parohije u Vinkovcima“. Crkveni život svojih parohija, eparhije i Srpske pravoslavne crkve prezentuje i na internetu, stranicama koje sam uređuje ([1]). Kao urednik, izdavač ili autor predgovora izdao je tri knjige.
Skupština Vukovarsko-srijemske županije dodijelila mu je 11. XI. 2004. godine, povodom Dana te županije, povelju za doprinos razvoju međuljudskih odnosa i za nesebično zalaganje u procesu obnove ratom razrušenih objekata Srpske pravoslavne crkve.