Srbi gradjani drugog reda

Dr Milorad Pupovac ponovo je izabran za predsednika Srpskog narodnog vijeca, cija je druga redovna skupština održana prekjuce u Zagrebu. Na skupštini su izabrani i novi clanovi sekretarijata, nadzornog odbora, predsednik skupštine i predsedništvo SNV.
– Novi mandat predsednika ne smatram uspehom, vec obavezom da u sledece cetiri godine ucinimo ono što nismo uspeli prethodnih godina. Odnosno, da poboljšamo stanje srpske manjine u Hrvatskoj – prokomentarisao je Pupovac.
Jednoglasno je prihvacena i Deklaracija o položaju i pravima Srba u RH, u kojoj se naglašava neravnopravan odnos srpske manjine i hrvatske vecine.

Cirilicu uz latinicu

„Vrijeme je da se u sredinama u kojima za to postoje zakonske pretpostavke, cirilica uz latinicu, bude službeno pismo“, kaže se u tekstu.
U deklaraciji se konstatuje da su državna uprava, sudovi, policija, vojska, obrazovne i kulturne ustanove ispražnjene od gradana srpske nacionalnosti i „zato bi, kao što je to ucinjeno u istocnoj Slavoniji, trebalo poceti s obnovom njihove participacije“.

„Mi, Srbi u Hrvatskoj, sporo i teško obnavljamo svoju gradansku ravnopravnost i od gradana drugog reda nastojimo postati ravnopravni gradani s punim pravima i dužnostima“, navodi se izmedu ostalog u Deklaraciji. „Broj Srba u Hrvatskoj se drasticno smanjio, kao nikad do sada. NJihovi istorijski krajevi su opustošeni i ekonomski zapostavljeni, osiromašeni, marginalizovani i iskljuceni iz mnogih podrucja društvenog života. Šteta napravljena tokom rata na srpskoj imovini još se uvek ne priznaje. A, na njihov teret se nastoji staviti ukupna odgovornost za rat u Hrvatskoj“.
– Politicko marginaliziranje Srba samo je nastavak ratne strategije, jer Srbi više ne mogu politicke probleme rešavati politickim sredstvima – kaže Pupovac, te tvrdi da Srba nema u opštinskoj, regionalnoj ili županijskoj vlasti, bez obzira na postotak, a time se, kaže, „negira identitet srpskog naroda kao dela identiteta Republike Hrvatske“.