Srpstvo je u mom srcu

Uživala je igrajuci kolo, sa svojim kcerkama, dok su tamburaši u Sabornoj crkvi svetog vaskrsenja Hristovog u Cikagu svirali poznate melodije. Melisa Luburic Bin bila je srecna što je okupljenim Srbima mogla da predstavi svoj izborni program i od njih zatraži podršku u izbornoj kampanji, u trci za americki Kongres. Ova Amerikanka srpskog porekla rado se seca uspomena iz detinjstva, svojih proba u tamburaškom orkestru pri ovoj crkvi, zanimljivih okupljanja petkom, mnogobrojnih piknika i festivala. Sa ushicenjem je prisutnima pokazivala svoju sliku na kojoj je, kao desetogodišnja devojcica, uz ostale tamburaše u sali ove crkve. Danas je ona kandidat Demokratske partije za kongresmena.
– Vi znate da ja srpski jezik malo govorim i pomalo razumem, ali takode znate da je srpstvo tu, u mom srcu, i u citavom mom životu. U ovoj crkvi sam vencana, ovde su krštene obe moje kcerke, ovu crkvu su, zajedno sa ostalima, podigli moji roditelji. Zato je moje srce veceras ispunjeno ponosom što sam Srpkinja – obratila se gospoda Luburic Bin okupljenima na svecanoj veceri, posvecenoj njenoj izbornoj kampanji.

Tim za pobedu

– U ovom trenutku osecam se mnogo bolje, nego na pocetku izborne kampanje – kaže za „Vesti“. – Mi smo u oktobru prošle godine odlucili da idem u trku za kongresmena i od tada radimo na jacanju izbornog štaba, tima koji ce, nadam se, pobediti. Dobijamo podršku srpske zajednice, organizacija žena, biznismena, jer ja sam u biznisu vec 20 godina, od radnickih grupacija, dakle sa razlicitih strana, što je veoma važno. Ova izborna jedinica je vrlo znacajna, demografski se veoma menja, u njoj je mnogo radnickih porodica koje brinu brige i problemi za cija rešenja se zalažem. Boricu se za kvalitetne državne škole, dobru zdravstvenu zaštitu, povezivanje malih i srednjih uspešnih preduzeca, ekonomski oporavak…

Izborni prioriteti

Izborni mesec novembar ce pokazati volju biraca i snagu i umece kandidata, a Melisa Luburic Bin je vec sada sigurna za šta bi se najpre zalagala u Kongresu.
– Uvek sam bila fokusirana na obrazovanje i zaštitu životne sredine, i to ce i dalje biti važne tacke u mom radu. Ali, mislim da cu se najpre najviše založiti za ekonomsku sigurnost i pravi kvalitetni ekonomski stimulans. To ce biti moj prioritet.

NJen protivkandidat na novembarskim izborima bice republikanac, veteran u Kongresu, Fil Krejn, koji je na toj poziciji vec više od 30 godina. Za njega mnogi tvrde da je prakticno izgubio kontakt sa realnošcu i problemima obicnog coveka. U tome može biti i njena prednost u izbornoj trci.
– Mislim da je on suviše dugo na tom mestu i da je nakon tolikih godina provedenih u profesionalnoj politici zaboravio za probleme radnickih porodica, za njihove potrebe. Zato mislim da je vreme za promene. Licno verujem da je za mene veci izazov da se borim protiv takvog kandidata, jer on nije uradio mnogo na veoma važnim pitanjima, a ja mislim da imam prava rešenja. Sa druge strane, politicar koji je u politici vec više od tri decenije ima mogucnost da obezbedi veca finansijska sredstva, bolje fondove, što za mene može biti problematicno. Ali, ja volim izazove i verujem u sebe. Nadam se da cu ga pobediti.

Treca generacija

Vec nekoliko puta do sada se susrela sa Srbima, razmenjujuci mišljenje s njima, osluškujuci njihove probleme i pitanja. Cesto je naglašavala da je za vreme NATO bombardovanja bila otvoreno protiv zvanicne americke politike i stava njene Demokratske partije.
– To su za mene bili veoma teški dani, za mene kao Srpkinju, za mene kao Amerikanku, za mene kao demokratu. Otvoreno sam bila protiv intervencije i takve zvanicne politike moje zemlje. Pogrešna interpretacija situacije, otvoreno stavljanje medija na jednu stranu, sve to me veoma iritiralo i dovodilo pred mnoge politicke i ljudske dileme.
Melisa Luburic Bin pripada trecoj generaciji Srba u Americi. Mnogi su odlicno poznavali njene poštene i vredne roditelje i veliku familiju Luburica. Zato je uverena da ona može biti taj važan glas Srba u Kongresu, znacajna snaga u srpskom lobiranju i menjanja zvanicnog americkog stava prema našoj zemlji i našem narodu.
– Roditelji mog oca stigli su u ovu zemlju iz Hercegovine.Moj otac je ovde roden. Veoma sam vezana za svoje poreklo. Moj suprug Elen, Amerikanac, kroz naših 17 godina braka postao je prakticno Srbin. Zna da skuva mnoga naša jela, voli našu muziku, odlazi na naše svecanosti. Ja sam srecna što imam takvog coveka pored sebe. Moje kcerke Viktorija i Mišel obožavaju da igraju kolo i uvek radoznalo istražuju naše srpsko poreklo.