Skupstina Kola srpskih sestara

U sali Muzicke škole „Stankovic“ u Beogradu juce je održana deveta redovna godišnja skupština Kola srpskih sestara, koje danas broji 24 odbora iz isto toliko gradova Srbije, sa blizu tri hiljade clanica, raznih profesija i generacija. Sadašnje Kolo obnovljeno je 1990. godine, u Beogradu, nastavljajuci rad predratnog Kola (osnovanog 1903. u Beogradu), zaslugom naše cuvene slikarke Nadežde Petrovic, Delfe Ivanic, nastavnice iz Skoplja, i Branislava Nušica, koji je dao ime.

Izveštaj o radu Glavnog odbora, koji je podnela predsednica Kola srpskih sestara Ljiljana Milojevic – Šulovic, ugledni lekar, kao i izveštaji predsednica mesnih odbora o njihovom delovanju u protekloj godini, potvrdili su Kolo kao dostojnog nastavljaca te duge tradicije dobrote i milosrda, bilo da je rec o humanitarnom (socijalnom) programu ili o kulturno-prosvetiteljskom.

Sledece godine Kolo ce obeležiti sto godina od svog osnivanja, kao gradanskog, ženskog, patriotskog i humanitarnog društva, koje je postalo nezaobilazni deo istorije srpskog naroda, deleci s njim sudbinu, i u ratu i u miru. U veku svog postojanja Kolo je bilo proganjano i zabranjivano, ali je, evo, uverili smo se i juce, uvek imalo snage da se obnovi i nastavi svoje plemenite aktivnosti.