Sezona skupih i otkazanih letova

EPA
Stopa otkazanih letova je više nego dvostruko veća od dugoročnog proseka

Rast cena svih proizvoda i usluga naročito se oseća u sektoru avioprevoza u Australiji, pošto su svi domaći letovi poskupeli u odnosu na maj ove godine, neki i za 96 odsto!

Prosečna povratna avio-karta u Australiji košta 409 dolara, otkriva u svojoj analizi specijalizovani sajt “Kajak“.

Usled ovakvog skoka, danas su čak i neki međunarodni letovi jeftiniji od domaćih.

Ukoliko recimo iz Brizbejna želite da putujete u Alis Springs u centru Australije, za povratnu avio kartu moraćete da izdvojite čak 1.058 dolara, dok put od Brizbejna do Fidžija košta 950 dolara.

Linija između Brizbejna i Alis Springsa je za samo dva meseca poskupela 29 odsto, ali to je daleko od najvećeg skoka cene, koji je zabeležen za avio-kartu na relaciji od Gold Kousta do Melburna, a koja je poskupela za rekordnih 96 odsto.

Građani Zlatne Obale ponajviše trpe usled poskupljenja avio-prevoza, pošto je i karta od ovog grada do Sidneja “skočila“ za 91 odsto, pokazuje analiza „Kajaka“.

Do velikih promena došlo je i u cenama najkraćih letova, pa tako povratnka karta od Kernsa do Brizbejna sada košta 90 posto više nego u maju.

I mnogi duži letovi su značajno skočili, pa je putovanje od Sidneja do Darvina sada skuplje za 85 procenata.

I to nije jedini problem sa kojim se posle izlaska iz pandemijske krize suočava australijska avioprevozna industrija. Kompanije Kvantas, Virdžin, Džetstar i Reks nalaze se pod velikim pritiskom i zbog nedostatka radne snage, gužvi na aerodromima, učestalog gubitka prtljaga i – gnevom putnika.

Povrh svega, sada su tu i učestala otkazivanja i kašnjenja letova koja su ove zime dostigla najvišu tačku u istoriji domaće avijacije. Podaci vladinog Biroa za istraživanje ekonomije u infrastrukturi i saobraćaju pokazuju da je u junu 63 posto letova četiri australijske avio-kompanije stiglo po redu letenja, a samo 61,9 procenata je poletelo na vreme.

U toku juna, u Australiji je otkazano ukupno 5,8 predviđenih letova, što nije zabeleženo otkako se u novembru 2003. počelo sa vođenjem evidencije.

Stopa otkazanih letova je više nego dvostruko veća od dugoročnog proseka koji iznosi 2,1 odsto.

Podsećamo, Kvantas ima ubedljivo najlošiji bilans, sa 8,1 odsto otkazanih letova ove kompanije. Sledi kćerka firma KvantasLink sa sedam procenata, Virdžin Australija sa 5,8%, Džetstar 5,5% i Virdžin Australija Regional sa 5,3 posto.

Najpouzdaniji prevoznik bio je Reks, koji je otkazao samo 0,7 odsto svojih letova u junu mesecu, pokazuju brojke do kojih je došao Biro.

U izveštaju se konstatuje da su loše vremenske prilike i pandemija kovida-19 doprineli lošoj situaciji, dok iz Kvantasa opravdavaju loš učinak velikim brojem radnika koji su tokom juna bili zaraženi kovidom, kao i vrlo slabom ponudom na tržištu rada tokom juna.

Silnim otkazivanjima letoa najviše su bili pogođeni putnici na relacijama od Sidneja do Melburna (15,3 odsto otkazanih) i u suprotnom pravcu – 14,9%. U vrhu liste najčešće otkazivanih letova su i linija Sidnej – Kanbera i Kanbera – Melburn.

Štrajk na aerodromima?

Kao “kec na deset“ na sve postojeće probleme u avio-sektoru pojavila se najava štrajka oko 700 radnika na međunarodnim aerodromima.

Osoblje koje radi na utovaru i istovaru prtljaga, kao i drugi skužbenici zaposleni u kompaniji “Dnata“, uložili su žalbu Komisiji za pravedne odnose na radnom mestu, tražeći povišicu plata i bolje uslove rada.

Zaposleni na aerodromima u Sidneju, Melburnu i Brizbejnu, koji opslužuju 20 međunarodnih avio-kompanija uključujući i Kvantas, tvrde da rade duge smene i da su iscrpljeni zbog prevelikog obima posla.

Kao što je poznato, Kvantas je tokom pandemije otpustio oko 1.600 svojih (zemaljskih) radnika i upravljanje tim poslovima poverio privatnim kompanijama uključujući i firmu “Dnata“, sa sedištem u Dubaiju.

Original Article