Delegacija Srbije na Svetskoj konferenciji kiparske dijaspore

 

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon učestvovali su na Svetskoj konferenciji kiparske dijaspore održanoj danas u Limasolu.


Državni sekretar Starović podsetio je da je bliskost srpskog i kiparskog naroda posebno utemeljena na svedočenju kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta njihovih zemalja, praćena dubokom tugom srpskih i kiparskih porodica koje su ostale bez svojih domova.

Starović je uputio poziv srpskoj i kiparskoj dijaspori da u zemljama svog boravka međusobno grade bliskost i poverenje, poput onog koje decenijama neguju Srbija i Кipar.

Tokom Кonferencije održan je bilateralni sastanak srpske delegacije sa predsedničkim komesarom za humanitarna pitanja i prekomorske Кiprane Fotisom Fotijuom.

Na sastanku je potvrđeno obostrano snažno prijateljstvo dve zemlje, uz poseban osvrt na saradnju u oblasti dijaspore. Takođe, dogovoreni su dalji koraci u cilju implementacije Memoranduma o saradnji Republike Srbije i Republike Кipar u oblasti dijaspore i razgovarano je o razmeni iskustava u načinu organizovanja dijaspore, njihovog međusobnog povezivanja, kao i očuvanja kulturoloških, jezičkih i istorijskih vrednosti.


Direktor Uprave Gujon rekao je da je kiparska dijaspora poznata u svetu kao dobro organizovana te da će njihova iskustva u pogledu ekonomske, kulturne, obrazovne saradnje za Srbiju biti dragocena.

„S obzirom na izuzetne bilateralne odnose i tradicionalno prijateljstvo Srbije i Кipra razgovarali smo i kako da povežemo naša rasejanja u svetu, na opštu dobrobit“, dodao je Gujon.

Delegacija Republike Srbije je događaju prisustvovala na poziv predsedničkog komesara za humanitarna pitanja i prekomorske Кiprane Fotisa Fotijua. Svetskoj konferenciji kiparske dijaspore u delegaciji Republike Srbije, pored zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova, prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Nikoziji Marko Blagojević i prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije Jelena Stojiljković.

Slične objaveDodeljene stipendije u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2021/2022. godinu

22. jul 2022.Popis stanovništva obuhvatiće i dijasporu

20. jul 2022.Gujon: Neprihvatljivo da u srpskim mestima u FBiH nema vode

20. jul 2022.

 

Check AlsoGujon: Zabrana predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac je strašna i nedopustiva

Zabrana predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac je strašna i nedopustiva, ocenio je danas direktor …

Original Article