Saradnja Tehničke škole i turske kompanije

Na tržištu rada u Vladičinom Hanu najviše je doktora medicine, diplomiranih pravnika i ekonomista, mašinskih tehničara. Najbrže do posla dolaze profesori matematike i engleskog jezika, pneumatičari, hidrauličari.

Zbog potražnje za zanimanjem industrijski mehaničar Tehnička škola je akreditovala novi obrazovni profil.

"Da bismo došli do smera, morali smo da nađemo preduzeće koje će nam biti saradnik i ostvarili smo saradnju sa turskom kompanijom "Teklas" koja radi ovde. Kod njih će naši učenici da izvode stručnu praksu, nadam se uspešno", kaže Slađan Đorđević, direktor Tehničke škole u Vladičinom Hanu.

U prvoj godini školovanja đaci će imati praktične vežbe na industrijskom robotu u školi. U drugoj godini će se tri meseca, a u trećoj dva puta po toliko obrazovati u preduzeću.

"Mi u školi imamo zaposlen kadar, stručne profesore koji će predavati na smeru industrijski mehaničar. Što se tiče "Teklasa", oni su u obavezi da obezbede mentora koji će raditi sa učenicima", kaže Ana Stojković, sekretar Tehničke škole u Vladičinom Hanu.

Učenici Tehničke škole, sa smera za robotiku, obišli su kompaniju "Teklas", i upoznali se sa radom u proizvodnji.

"Radnici su stručni, dobro su se pokazali na intervjuima, i na radnim mestima. Sada nam nedostaju električari, mehaničari, varioci, radnici za održavanje, IT stručnjaci", kaže Fikret Ajnibal, direktor "Teklas Automotive Srbija".

Kompanija "Teklas" proizvodi auto delove, u Vladičinom Hanu je početkom aprila otvorila pogon, zaposlila oko 70 radnika. Do kraja godine planira da angažuje još radnika, do 2018. u fabrici bi trebalo da radi 1.200 ljudi.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Read more