Puna srca otadžbine

puna-srca-otadzbine

Vesti

Sa nastupa u Trebinju

Turneja po Srbiji i Republici Srpskoj sigurno će zauvek ostati urezana u sećanja članova Folklornog ansambla „Ravna Gora“ kao jedno od najlepših iskustava u životu.

Za nepune dve nedelje boravka u otadžbini, devojke i momci iz Boniriga obišli su desetak gradova, istorijske spomenike i manastire, a na dosadašnjih pet koncerata izmamili su salve aplauza i osvojili srca publike gde god da su igrali.

Sa nastupa u Trebinju

– Svi su nas dočekali sa srdačnom i iskrenom dobrodošlicom. Primljeni smo na najlepši mogući način i domaćini u svakom gradu čine da se osećamo kao kod kuće. Članovi ansambla istinski uživaju, oduševljeni su zbog prilike da sklapaju nova prijateljstva u otadžbini i upravo to divno druženje, ta neposrednost i toplina naših ljudi u svakom gradu je esencija naše turneje – prenosi utiske Tanja Zupković, vođa puta i koordinator folklora i kulturno-umetničkog programa Srpskog centra u Bonirigu.

Članovi ansambla ispred crkve u manastiru Tvrdoš

Turneja je počela u Banja Luci, učešćem na koncertu u dvorani „Borik“, gde su se „ravnogorci“ predstavili uz dva domaća ansambla – RKUD „Pelagić“ i ANIP „Veselin Masleša“.

Ženski deo grupe na Ostrogu

– Banjaluka je bila fantastična! Divan doček i sjajno iskustvo nastupa u sportskoj dvorani, prvo te vrste za većinu članova našeg ansambla. Iz Banja Luke smo zatim otputovali na Pale, gde smo zajedno sa domaćinima iz KUD „Mladost“ učestvovali na humanitarnom koncertu koji je održan u sali Kulturnog centra. Posebno nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da igramo na takvoj manifestaciji, sa koje je prihod namenjen lečenju dečaka Milana – kaže Tanja.

Momci iz Ravne Gore prilikom posete manastiru Ostrog

Niz nastupa na događajima humanitarnog karaktera nastavljen je u Trebinju, gde je „Ravna Gora“ igrala na koncertu „Folklor iz bloka“, koji su organizovali fondacija „Srbi za Srbe“ i domaćini iz KUD „Alat-Svislajon“.

Preko 800 gledalaca koji su se okupili na Stadionu malih sportova „Aleksandar Masleša“ u naselju Bregovi, burnim aplauzima pozdravili su goste iz daleke Australije i svaku njihovu koreografiju nagradili ovacijama.

Ispred spomenika Đeneralu Draži na Ravnoj Gori

Sav prihod od ulaznica sa ovog koncerta namenjen je za izgradnju kuće višečlanoj porodici Bjelica iz Trebinja.

Boravak u ovom lepom gradu u Hercegovini, družina iz Sidneja je iskoristila i da obiđe manastir Tvrdoš, a Tanja Zupković i koreograf Stanko Dimitrijević bili su i gosti na Radiju Trebinje.

Ravnogorce su na sportskom terenu u Trebinju dočekale pune tribine

Na proputovanju ka Srbiji posetili su i Ostrog. Iz ove srpske pravoslavne svetinje na tlu Crne Gore poneli su najlepše uspomene.

– Ostrog je ostavio do sada najjači utisak na sve članove ansambla. Još dok smo prilazili manastiru jasno su mogle da osete emocije i jedna drugačija, posebna atmosfera. Svima je ovo bila prva poseta Ostrogu i teško je rečima opisati kako smo se osećali upoznajući se sa ovom svetinjom našeg naroda. Nezaboravno iskustvo – kaže Tanja Zupković.

Tanja Zupković sa folklorašima iz Boniriga

Posle dva dana divna dana i nastupa u Bečeju, ekspedicija iz Boniriga je posetila i Novi Sad, a onda se ponovo uputila ka jugu, ali ovaj put u središte Srbije, na Ravnu Goru po kojoj sidnejski ansambl i nosi ime.

Obilazak memorijalnog kompleksa, Četničkog spomen-doma i spomenika Đeneralu Draži Mihailoviću bili su neizostavni deo posete otadžbini.

Stanko Dimitrijević (levo) i Tanja Zupković gostovali su na Radiju Trebinje

Posle jučerašnjeg nastupa u Aranđelovcu, „ravnogorci“ su doputovali u susednu Topolu, gde će danas učestvovati na Petrovdanskom koncertu na Gradskom trgu, zajedno sa domaćinima iz KUD „Oplenac“.

I ova manifestacija je humanitarna, pošto će sav prihod biti uplaćen za lečenje desetogodišnjeg Petra Joldića, člana „Oplenca“.

Stanko Dimitrijević sa kolegama iz Trebinja

Članovi ansambla „Ravna Gora“ polaze za Sidnej 19. jula, posle četiri dana koje će provesti u Beogradu.

Donacija za “Svice u mraku“

Pored toga što su učestvovali na dobrotvornim koncertima, članovi „Ravne Gore“ su se i donacijom uključili u jednu lepu humanitarnu akciju.

– Tokom boravka u Aranđelovcu posetili smo organizaciju „Svici u mraku“, koja pomaže deci i osobama sa autizmom. Dali smo donaciju za inkluzivni kamp ove organizacije i mnogo nam je drago što smo bili u prilici da pomognemo jedan takav human projekat – kaže Tanja.

Pod ruku sa najboljima

Za 15. jul je zakazan vrhunac turneje: gostovanje u Beogradu i nastup na velikom folklornom koncertu u Rakovici, zajedno sa bnadaleko poznatim KUD „Dimitrije Koturović“ i AKUD „Branko Krsmanović“.

Reč je o završnom koncertu sezone za domaći ansambl, koji će biti održan u Centru za kulturu i obrazovanje u Rakovici. Tom prilikom biće obeleženo i 55 godina postojanja KUD „Dimitrije Koturović“.

Na venčanju Stanka i Jelene

Turneja će za članovce „Ravne Gore“ imati i svečarski karakter. Sutra će u Kragujevcu cela družina prisustvovati venčanju koreografa ansambla Stanka Dimitrijevića s njegovom dugogodišnjom izabranicom Jelenom Virijević.

Stanko je preuzeo brigu o folklornim ansamblima u Bonirigu 2019. godine i od tada s uspehom vodi sve uzraste folkloraša iz Srpskog centra.

Detaljnije