Prvi sastanak Komisije za brigu o srpskoj svetinji na Svetoj Gori

Svecana sednica novoosnovane Komisije za Hilandar održana je juce u Beogradu. NJen zadatak bice da na potpuno novi nacin, u skladu sa tradicijom, trajno održava veze sa bratstvom manastira i vodi brigu o njemu. Pored ocuvanja i negovanja istorijskih i kulturnih tradicija Komisija ce pratiti rekonstrukciju postojecih i izgradnju novih objekata manastira kao i druge poslove koji su od znacaja za ocuvanje tradicije i kulturno-istorijskih spomenika Manastira.
Pocetak rada Komisije blagoslovio je patrijarh srpski gospodin Pavle koji je napomenuo da su Srbi vekovima bivali i vaspitavali se u Hilandaru u korist svoga naroda.
– To, dabome, želimo da znaci Hilandar i danas i svagda u srpskom narodu. U tom pogledu neka Gospod pomogne i blagoslovi rad ove komisije – rekao je patrijarh.

Zajedništvo kao cilj

Dušan Antelj, ministar vera Republike Srpske, u izjavi za „Vesti“ rekao je da ce Republika Srpska aktivnije ucestvovati u okviru težnji celokupnog srpskog naroda da mu Hilandar što više približi „jer za RS je Hilandar jedan od ugaonih kamena temeljaca i ona je spremna da da svoj puni doprinos u približavanju Hilandara srpskom narodu preko Drine.“

Sednicu je otvorio Matija Beckovic, predsednik Komisije za Hilandar, koji je procitao dnevni red i pozdravio pocasne goste Komisije, Vojislava Koštunicu, predsednika SRJ, Mirka Šarovica, predsednika Republike Srpske i Dušana Antelja, ministra vera Republike Srpske.
– Ova komisija je nešto što do sada nije postojalo u srpskom narodu i njome briga države za Hilandar postaje obavezna i trajna. Zato je današnja sednica istorijski cin kojim zapocinjemo Novu godinu i otvaramo novu stranicu u povjesti Hilandara i srpskog naroda. Sve što radimo za Hilandar samo je malo uzdarje za ono što je Hilandar ucinio za naš duhovni opstanak osam vekova svakog trena. Svako slovo naše duhovne azbuke ispisano je trecom rukom kojom je ozidan i manastir Hilandar i sav srpski zasad u nebeskom vinogradu.

Ujedinjuje sve srpske zemlje

Mirko Šarovic, predsednik Republike Srpske, naglasio je da ce ova komisija ujediniti sve srpske zemlje kako bi materijalno i duhovno Hilandar vratio mesto najveceg simbola i duhovnog centra srpskog naroda, napomenuvši da je Hilandar dobar temelj na kom ce se izgraditi svesrpska zajednica.

Pred pocetak sednice bi mogli dodati da je vlast u Srbiji onakva kako brine o manastiru Hilandaru – rekao je Beckovic i cestitao svima prisutnima božicne i novogodišnje praznike.
Vojislav Koštunica, predsednik SRJ, posle završene sednice rekao je da je ovo veliki datum za istoriju srpskog naroda.
– Istorija Hilandara i naše države se podudara, jer su osnivaci isti. Ako postoji jedan grad koji povezuje naš narod kroz vekove, onda je to Hilandar. Zato je prirodno da se država o njemu brine i kroz rad komisije i kroz razna druga tela koja su obrazovana. Ta briga ce biti svestrana jer Hilandar, kao stajna tacka koja nas je kroz vekove održala, to zaslužuje – naglasio je Vojislav Koštunica.