Protest vozača i tehničara kragujevačke Hitne pomoći

Vozači i medicinski tehničari kragujevacke Hitne pomoći protestovali su ispred Skupštine grada i Filijale zdravstvenog osiguranja zbog naloga državnog revizora da im se smanje dosadašnji koeficijenti, a time i zarade.

Državna revizorska institucija, koja je kontrolisala rad te ustanove krajem prošle godine, utvrdila je da su koeficijenti zaposlenih u suprotnosti sa uredbom Vlade i, još u martu, naložila njihovo umanjenje.

Po mišljenju zaposlenih, to je zlonamerno i proizvoljno tumačenje Zakona, koje se, kako tvrde, nameće samo kragujevačkoj Hitnoj pomoći, dok zaposleni u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ne podležu toj obavezi.

Vozači i tehničari ističu da će promena koeficijanata uticati i na promenu njihovih
radnih zaduženja, tako da vozači više neće moći da na terenu pomažu lekarima, a medicinski tehničari neće učestvovati u reanimaciji pacijenata.

U Uredbi za tehničare sa četvrtim stepenom piše da učestvuju i pružaju hitnu medicinsku pomoć, a mere reanimacije su deo hitne medicinske pomoći, rekao je za RTS direktor kragujevačke Hitne pomoći Aleksandar Kličković:

"Deset godina smo radili i obučavali naše medicinske tehničare i vozače da mogu da učestvuju kao članovi tima u zbrinjavanju kritičnih pacijenata, pa samim tim i pružanju reanimacije."

Kragujevački Zavod se, prema njegovim rečima, prvi našao na udaru revizora, a kontrola se trenutno obavlja u beogradskoj Hitnoj pomoći. On navodi da direktori i sindikati četiri zavoda – u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu – traže da se hitno izmeni uredba i da se priznaju postojeći koeficijenti, na šta saglasnost treba da da Vlada Srbije.

Iz sindikata poručuju da, ukoliko im umanje koeficijenti, Kragujevac neće imati službu Hitne pomoći kao do sada.

rts.kragujevac@rts.rs

Kompletan tekst