PRIZNANJE GENERALA ANTONA TUSA HRVATSKOJ TELEVIZIJI

Hrvatski general Anton Tus javno je u dnevniku Hrvatske televizije priznao da je 1991. naredio likvidaciju oficira bivše JNA u Bjelovaru i Koprivnici.

Tus, koji je pre prebega na stranu Hrvata bio komandant Ratnog vazduhoplovstva i
Protivvazdušne odbrane JNA, kritikovao je aktivnosti penzionisanih generala okupljenih u Hrvatskom generalskom zboru i tvrdio da su neki od njih kriminalci. Na to je reagovao general Marinko Krešić, koji je Tusa podsetio na njegovu odluku od 27. septembra 1991, kojom je naredio da se „s odstojanja tajno izvrši likvidacija krajnje ekstremnih ličnosti“.
– Svako ko je poslušao i proveo tu Tusovu naredbu, koja se nije odnosila samo na akciju oko Bjelovara, završio je na sudu kao ratni zločinac – kaže Krešić i dodaje da je penzionisanim generalima iz HGZ-a dosta toga da se Tus obrušava na one generale koji nisu prošli JNA.

Anton Tus je posle toga potvrdio da je potpisao naredbu, ali negira da je reč o ratnom zločinu.
– To je bila borbena vojna odluka. Krešić namerno ne objašnjava kontekst. U toku je bila akcija osvajanja kasarani u Bjelovaru i Koprivnici i procenio sam da su tamo ekstremni oficiri JNA koji planiraju da unište Bjelovar i pobiju civile. Naredio sam da se ekstremisti tajno, s udaljenosti, likvidiraju da bi sprečili razaranje, ali i naveo zapovednicima da, ako je moguće, prisile ekstremiste na predaju. Na žalost, ekstremisti su izveli tenkove na ulice, a oficir JNA je digao sebe, svoje vojnike i desetak hrvatskih vojnika u vazduh – izjavio je Tus, koji tvrdi da se ta naredba odnosila samo na vojnu akciju u Bjelovaru i Koprivnici i da je važila od 28. septembra do 3. oktobra 1991.

Zatražili ekshumaciju

Portparolka suda u Bjelovaru Milenka Svilar rekla je da tokom istražnog postupka nije utvrđeno ime počinioca zločina i da se postupak još uvek vodi protiv nepoznatog lica. Ona je dodala da su do sada obavljeni razgovori sa više potencijalnih svedoka zločina. Dodala je da je od Okružnog suda u Beogradu redovnim pravnim putem zatraženo ispitivanje određenog broja svedoka koji žive u Srbiji i koji bi mogli da pomognu u rasvetljavanju celog slučaja. Na zahtev Državnog tužilaštva u Bjelovaru, zatražena je i ekshumacija žrtava zločina, koje su pokopane u Beogradu, kako bi se precizirali uzroci smrti. Svilarova je dodala da se odgovor Okružnog suda iz Beograda još čeka.

Haški istražioci su istraživali naredbu koja je objavljena i u knjizi „Bjelovar u Domovinskom ratu“, J. Šimića iz 1997. godine.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac za „Vesti“ kaže da je Antun Tus po komandnoj odgovornosti odgovoran za sve ono što se događalo u kasarnama u Bjelovaru i Koprivnici.

– Uostalom, Županijski sud u Bjelovaru utvrdio je, posle preliminarnog istražnog postupka, da je u kasarni Bjelovar, 29. septembra 1991, počinjen ratni zločin protiv zarobljenika. Tada su kasarnu JNA, dva dana nakon što je Tus izdao pomenuto naređenje, zauzele snage Hrvatske paravojske i policije i tom prilikom su ubijeni tadašnji komandant kasarne pukovnik JNA Rajko Kovačević i oficiri Dragiša Jovanović i Miljko Vasić. U akciji „Otkos“, kako su je Hrvati nazvali, likvidirana su još šestorica pripadnika bivše JNA, a u herojskom poduhvatu majora Milana Tepića poginuo je on, sedmorica pripadnika JNA i 11 pripadnika HV i policije – rekao je Štrbac.