VLADIKA ARTEMIJE NA SLAVI SRPSKE DUHOVNE ZAJEDNICE U BRITANIJI

U svečanoj atmosferi i punoj sali Doma vladike Nikolaja Velimirovića, pri crkvi Svetog Save u Londonu, proslavljena je krsna slava ovdašnje Srpske duhovne zajednice, sveti Alimpije Stolpnik, a slavski kolač osveštao je i presekao visoki gost sa Kosmeta, vladika raško-prizrenski Artemije.

Proslavi punoj duhovnog naboja i emocija, uz prigodan program i bogatu trpezu, prisustvovali su vladika Dositej, otac Simeon (u pratnji Artemija) i veći broj sveštenika sa područja Britanije i okruženja. Svoju čestitku slavljenicima uputio je iz Beograda sprski patrijarh Pavle, lično.

Srpska Duhovna zajednica deluje u Britaniji već trinaest godina. Svakog četvrtka uveče u Hramu vladike Nikolaja, teku debate o duhovnim pitanjima crkve i pravoslavlja. Od kako je nastala, kroz Zajednicu je prošlo – kako je rekao prisutnima starešina crkve Svetog Save, otac Milun Kostić – više od deset hiljada ljudi. Mnogi su danas visoki svešnici i crkveni velikodostojnici širom sveta. Veliki broj njih je, iz Bosne, Hrvatske, Srbije , Amerike, Kanade… uputio čestitke slavljenicima u Londonu.

Slava je protekla i uz prigodni duhovni program – pevali su i govorili pesme članovi crkvenog hora i kulturno-umetiničkog društva “Rastko”, a recitovao je, uz aplauz, i sam starešina Crkve, otac Milun.
Vladika Artemije boravio je ovih dana u Londonu u okviru aktivnosti Američkog saveta za Kosovo. Govorio je o situciji na Kosmetu na jednom panel nastupu u centralanom Londonu. Na temu “Kosovski rasplet i zapadna politika” vladika Artemije govorio je i u londonskom “Domu đenerala Draže Mihajilovića”, odazvavši se pozivu Pokreta srpskih četnika Ravne Gore.