Predstavnici konzulata položili venac povodom Dana grada Banja Luke

Povodom Dana grada Banja Luke i dana kada je pre 74. godine Banja Luka oslobođena od fašizma u Drugom svetskom ratu, položeni su venci na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata u centru grada.

Vence su položile brojne delegacije, među kojima su bile delegacije SUBNOR-a, predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Radovan Višković, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, dok je u ime srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika venac položio general Dragan Vuković. Vence su položili i predstavnici političkih partija koje deluju u republičkom i gradskom parlamentu, SNSD-a, DEMOS-a, DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i PDP-a.

Nakon polaganja venaca, predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović čestitala je svim građanima Dan grada i poručila da je to veoma važan dan, jer je tada donesena sloboda svim stanovnicima Banja Luke, naglašavajući da je to bila borba za uzvišene ciljeve i ideale, koja je donela veliku slobodu. Ona je istakla da je od tada, obaveza da se čuva mir i sloboda i da se ceni to što su drugi dali živote, pobedivši tada veliko zlo, kako bi današnje generacije uživale u miru i slobodi. “Naša je obaveza da budemo oprezni i da vodimo računa o svim ekonomsko-finansijskim i političkim izazovima R. Srpske i da se jedinstveno odbranimo od svih pokušaja i nastojanja da se umanji njen kapacitet, značaj, oduzmu njene nadležnosti ili da se degradira ono što je Srpska dobila po Dejtonskom Ustavu”, rekla je Cvijanović.

Predsednica R. Srpske je napomenula i da se ne sme zaboraviti ni onaj teški period koji je došao nakon toga, Odbrambeno-otadžbinski rat Republike Srpske, kada je srpski narod ponovo morao da odbrani svoju slobodu i pravo na miran život. “Banja Luka je žila kucavica i srce cele Republike Srpske i naša pažnja treba da bude usmerena prema svim opštinama i lokalnim zajednicama”, zaključila je Cvijanovićeva.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije, venac na Trg palih boraca je položila delegacija konzulata, na čelu sa generalnim konzulom Vladimirom Nikolićem, konzulom Draganom Protićem i vicekonzulom Pericom Nikolićem.

Original Article