Srbija na vezi – region, RTS Svet, 23.30

Među najvažnijim događajima u regionu svakako je komemoracija u Donjoj Gradini, kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj, pomen na dan kada je grupa preostalih logoraša, 22. aprila 1945., pokušala proboj logora Jasenovac. Od njih preostalih 1073 samo je 106 preživelo taj proboj. O tome i drugim tragičnim dešavanjima iz Drugog svetskog rata u emisiji govori predsednik Udruženja „Krajiški privrednik" Mirko Radaković, izdavač knjige „Deca u logorima NDH".

Vezano za srpska stradanja u Drugom svetskom ratu u prvom delu emisije govori i gošća dr Ljiljana Nikšić, ambasadorka i koordinatorka srpsko-jevrejske saradnje. Od nje ćemo pored ostalog saznati koliko vodimo računa o našoj prošlosti, kakav nam je odnos prema našim stradanjima, koliko smo o skloni zaboravu i praštanju koje često podrazumeva i zaborav, kao i kakava nam je uopšte kultura sećanja.

Iz sadržaja drugog dela emisije izdvojili bismo dve priče. Prva je izveštaj sa prošlonedeljne tribine u Medija centru u Beogradu na temu „Zašto Srpska neće u NATO", u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, a druga priča je iz Hrvatske, od kolega novinara iz Nezavisne TV Produkcije Vukovar, a odnosi se na to kako se srpska zajednica u toj nama susednoj zemlji priprema za izbore za EP i ko su joj kandidati.

Repriza emisije u 02.30 sati.

Urednik Miroslav Karlica

Reditelj Maja Mandić

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.