Srbija na vezi – region, RTS Svet, 23.30

Među najvažnijim događajima u regionu svakako je komemoracija u Donjoj Gradini, kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj, pomen na dan kada je grupa preostalih logoraša, 22. aprila 1945., pokušala proboj logora Jasenovac. Od njih preostalih 1073 samo je 106 preživelo taj proboj. O tome i drugim tragičnim dešavanjima iz Drugog svetskog rata u emisiji govori predsednik Udruženja „Krajiški privrednik" Mirko Radaković, izdavač knjige „Deca u logorima NDH".

Vezano za srpska stradanja u Drugom svetskom ratu u prvom delu emisije govori i gošća dr Ljiljana Nikšić, ambasadorka i koordinatorka srpsko-jevrejske saradnje. Od nje ćemo pored ostalog saznati koliko vodimo računa o našoj prošlosti, kakav nam je odnos prema našim stradanjima, koliko smo o skloni zaboravu i praštanju koje često podrazumeva i zaborav, kao i kakava nam je uopšte kultura sećanja.

Iz sadržaja drugog dela emisije izdvojili bismo dve priče. Prva je izveštaj sa prošlonedeljne tribine u Medija centru u Beogradu na temu „Zašto Srpska neće u NATO", u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, a druga priča je iz Hrvatske, od kolega novinara iz Nezavisne TV Produkcije Vukovar, a odnosi se na to kako se srpska zajednica u toj nama susednoj zemlji priprema za izbore za EP i ko su joj kandidati.

Repriza emisije u 02.30 sati.

Urednik Miroslav Karlica

Reditelj Maja Mandić

Original Article