PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI BOSNI I HERCEGOVINI


PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI BOSNI I HERCEGOVINI

IZVINJENJE TADIćA SARAJEVU

• Predsednik Tadić izvinio se zbog zločina koje su počinili pripadnici srpskog naroda

Predsednik Srbije Boris Tadić izvinio se u Sarajevu svima onima prema kojima su „zločin počinili pripadnici srpskog naroda“, ali je rekao da očekuje izvinjenje i od svih drugih koji su činili zločine prema Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.
– Nije celi srpski narod činio zločine. činili su ga pojedinci. Zato je nemoguće optuživati jedan narod. Mi svi jedni drugima dugujemo izvinjenje – kazao je Tadić u Sarajevu na konferenciji za novinare nakon susreta sa članovima Predsedništva BiH.
Tadić je rekao da je u ovom regionu na svim stranama bilo zločina i da očekuje i od drugih da se izvinu za zločine počinjene i prema Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, te da ne treba da bude nikakvih izuzetaka kada su zločini u pitanju.

Cilj Evropska unija

Tadić je kazao da je strateški cilj SCG i BiH ulazak u Evropsku uniju i Partnerstvo za mir, kao i da dve države treba da pomognu jedna drugoj u tim nastojanjima.
Predsedavajući Predsedništva BiH Borislav Paravac razgovore sa Tadićem ocenio je izuzetno uspešnim i kvalitetnim i dodao da je razgovarano o unutrašnjoj situaciji dve zemlje. Zaključeno je da je zajednička politička orijentacija ulazak u EU i NATO, a razgovaralo se i o ekonomskim odnosima i spoljnjotrgovinskoj razmeni koja je ocenjena kao izuzetno dobra.

– Istorija zločina na ovim prostorima je duga. Nije Međunarodni sud u Hagu jedina institucija u kojoj treba da se uspostavlja pomirenje – kazao je Tadić i istakao da je na sadašnjim političarima velika odgovornost da izgrade budućnost u kojoj će buduće generacije sarađivati i graditi pomirenje i poverenje.
Upitan da li je moguće graditi poverenje među građanima BiH i SCG s obzirom na tužbu BiH protiv SCG za agresiju i genocid, predsednik Srbije kazao je da istina može izaći na videlo i bez tužbe i to istragama o zločinima.
Tadić smatra da je, po uzoru na rad Komisije za utvrđivanje istine o Srebrenici, potrebno formirati komisiju koja će utvrditi zločine počinjene na ovim prostorima i da u tom smislu ne sme biti izuzetaka „jer je bilo zločina na svim stranama“.

Zajedno protiv haških optuženika

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je pitanje saradnje s Haškim tribunalom jedno od osnovnih pitanja opstanka Republike Srpske (RS), ocenjujući da bi za uspeh te saradnje bilo neophodno formirati obaveštajnu zajednicu na nivou BiH, Hrvatske i Srbije.
– Za uspešnu saradnju s Hagom neophodna je saradnja policijskih sistema svih država u regionu, uključujući i međunarodne bezbednosne institucije na Kosovu i Metohiji i u BiH – rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je kazao da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao o važnim pitanjima za buduću saradnju dve države, kao što je saradnja sa sudom u Hagu, traženje nestalih osoba, o procesu pomirenja i uspostavljanja poverenja među građanima BiH i SCG i celog regiona.
Tadić, koji je juče počeo trodnevnu posetu BiH, kazao je da u BiH „dolazi kako bi manifestovao novu srpsku politiku koja glasi – misliti srpski, znači misliti regionalno“.
Upitan zašto će posetiti Sarajevo, Mostar i Banjaluku, on je odgovorio da želi da „svim narodima, svim entitetima da ravnopravan tretman“.
– Ne znam koji grad bi pre posetio, u Sarajevu sam rođen, za Mostar me vežu mnoge uspomene, a u Banjaluci je srpski entitet – naveo je Tadić.

Odustati od tužbi

Komentarišući pitanje tužbe BiH protiv SCG pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Tadić je kazao da je to proces koji će trajati budući da je rasprava zakazana za 2006. godinu.
– Ono što je moj politički stav jeste da sve tužbe i BiH i Hrvatske protiv SCG i naše tužbe protiv NATO-a treba da padnu istovremeno i da bi to doprinelo smirivanju odnosa između nas i istovremeno stvorilo uslove za sasvim drugačiji nivo naših kontakata i saradnje u čitavom regionu – istakao je Tadić.

On je dodao da bi revizija Dejtonskog sporazuma, kao i Rezolucije 1244 i Mirovnog sporazuma iz Kumanova, bila velika opasnost po stabilnost regiona.
– Pitanje Dejtonskog ugovora ne želim da otvaram jer smatram da je ovaj sporazum, uz sve primedbe koje mu se mogu uputiti, ipak bio garant stabilnosti BiH u poslednjih deset godina – rekao je predsednik Srbije.