Pozornica srpske kulture

Uz prisustvo velikog broja poklonika umetnosti, u subotu uvece, zvanicno je otvorena umetnicka galerija ABC, koja ce ubuduce biti kutak za sve srpske i druge umetnike željne stvaranja i druženja.

Na samom pocetku veceri, akademski slikar iz Beograda Nebojša Simic pozdravio je brojne goste i upoznao ih sa slikama koje su izložene i koje ce za sve one koji nisu mogli doci na otvaranje biti postavljene do 9. juna. Osim slika ovog umetnika, izložena su još i dela Milana Toda, Miloša Manojlovica, Igora Savica, Emila Miloševica, Slavoljuba Tumbasa, Milana Milutinovica, Sime Novakovica, Rajka Jovanovica, kao i ruskog slikara Vladimira Racka.
Ideja o ovom poduhvatu nastala je, kako njeni tvorci, Rajko Jovanovic, Miloš Manojlovic, Jovan Dedic i ostali kažu, mnogo ranije, a prvi koraci ucinjeni su pre godinu dana.

– Bilo je ocigledno da nam treba jedan zajednicki prostor, u kome se možemo okupljati, izlagati, održavati poetske i muzicke veceri, širiti, jednom recju, kulturu našeg naroda. Do sada smo mi vec nekoliko puta organizovali takve vrste kulturnih dogadaja, ali u poslednje vreme, iako je bilo inicijative, nije bilo snage i dovoljno zalaganja da se ideje sprovedu u delo. Ovim prostorom mislim da smo rešili važan aspekat tog problema i zato verujem da ce ova galerija ubuduce cesto ugošcavati naše umetnike, kao i poklonike umetnosti – kaže vajar Rajko Jovanovic, koji je ujedno bio i glavni pokretac ove ideje.
Udruženje srpskih umetnika sada je prebaceno na adresu galerije, a nešto više o planovima pitali smo sekretara ovog udruženja, mladu pesnikinju Laru Jakicu.
– Veceras se, dakle, radi o otvaranju galerije koja ce ubuduce, izmedu ostalih, ugostiti i sve kulturne dogadaje koje organizuje Udruženje srpskih umetnika Melburna. Sada, kada imamo ovaj prostor, planiramo daorganizujemo književne veceri, izložbe i ostale kulturne manifestacije, a jedno takvo književno vece održace se verovatno vrlo brzo, vec u toku sledeceg meseca.

Vredno je takode napomenuti da je galerija otvorena za sve umetnike i ljude dobre volje, a vecerašnja izložba je najbolji dokaz toga – objasnila je Lara Jakica.
Vest o otvaranju novog kutka za srpske umetnike odjeknula je pozitivno medu našim ljubiteljima umetnosti, pa je galerija te noci bila dupke puna.
– Mislim da je ovo zaista dobra ideja, konacno imamo nešto što nije vezano za zabave i sale. Nadam se da ce ova galerija, bilo da je rec o izložbama ili književnim vecerima, u buducnosti biti centralno mesto srpskog kuturnog života u Melburnu i ja se tome zaista radujem – kaže 21-godišnja Danijela Lemaic.

Slicne utiske podelio je i Rajko Vukcevic, redovan gost na ovakvim izložbama i kulturnim dešavanjima srpske “pozornice”.

– Zaista sam zadovoljan što je jedan ovakav prostor otvoren, tim pre što sam upucen u napore koje su ovi ljudi ucinili da ova galerija oživi na ovako lep nacin. Nadam se i verujem da ce, sudeci po ovoj noci i interesovanju ljudi, imati lepu buducnost i da ce ugostiti još mnoge umetnicke sadržaje. Bio sam, takode, gost galerije koju je Rajko Jovanovica pre ove imao u Bransviku i mislim da se sada zaista radi o jednom koraku više. Nadam se da ce srpska zajednica, baš kao i veceras, podržati naše umetnike i sva buduca kulturna dešavanja na ovoj novoj adresi – istakao je Rajko Vukcevic.