Pomoc porodicama cuva identitet

Na sastanku Udruženja srpskih žena održanom u Torontu razgovarano je o pravcima buduceg delovanja ove organizacije koja je stvorena pocetkom devedesetih u haosu i ratovima nastalim raspadom bivše Jugoslavije.
Sve to, proterivanja i egzodus Srba iz Hrvatske, te NATO bombardovanje gotovo u potpunosti su, kako je receno, odredili dosadašnju aktivnost Udruženja. Ona je bila prevashodno usmerena na humanitarni rad, pomoc otadžbini, povezivanje sa kanadskim organizacijama koje okupljaju žene i pokušaje medijskog i politickog proboja u smislu objašnjenja i popravljanja negativne slike koju su zapadna sredstva informisanja nametala o Srbima. U svemu tome, naglašeno je, malo je prostora bilo za bavljenje problemima samih žena, za pomoc familijama koje su tu, oko nas. Vecina porodica je došla u Kanadu istraumirana ratom, a ovde gubi identitet, profesionalno se ne snalazi, deca, u borbi roditelja da porodica finansijski stane na noge, ostaju sama.
– Važno je da prepoznamo gde su problemi da bismo ih mogli rešavati. Definitivno je to pomoc našoj ženi i familiji, a globalno, saradnja sa celom dijasporom u Kanadi, sa drugim organizacijama. Mi moramo da shvatimo da je naš život ovde. Jednom kada smo se odlucili i došli, moramo ovde da ga gradimo. Ovu organizaciju vidim kao grupu što tešnje povezanih clanica, treba da radimo svi zajedno, da osecamo pripadnost celoj zajednici. Ovde su drugaciji uslovi života, okrenimo se sebi, jer cemo time pomoci i drugima. Ako hocemo da sacuvamo kulturu i jezik moramo da pomognemo našim familijima i tu vidim veoma važnu ulogu ovog udruženja. Žene i njihove porodice zato moraju da znaju da smo im mi sada i prijatelji i rodbina koje su oni tamo ostavili – naglasila je dr Biljana đordevic, predsednik Udruženja.
Ipak, culo se na sastanku, ne bi se smelo zanemariti iskustvo, dobre veze i ugled koje su clanice Udruženja srpskih žena stekle u gotovo decenijskoj borbi za istinu o srpskom narodu u Kanadi, kao ni humanitarni aspekt ove organizacije.

Gošca iz Vršca

Ženama Toronta obratila se Zorica Stojkovic, gošca iz Vršca koja je govorila o aktivnosti žena iz ovog grada, okupljenih u Centru za ženska prava. Gospoda Stojkovic voda je radionice „đepeto“ koja zapošljava invalidne mladice i devojke koji od prirodnih materijala, rucno bojenih kreiraju i šiju modele za modne piste.
– Moja ideja je bila da probam da obezbedim toj deci da svoje radove i prodaju, a ne samo da dobijaju donacije za to što rade – objasnila je ona i zamolila podršku i pomoc Udruženja srpskih žena u oganizovanju modne revije u Torontu koju bi pripremili njeni šticenici.