Poslednji oproštaj od kneza Pavla

Na Oplencu u Crkvi Svetog đorđa u toku je ceremonija polaganja posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića, koji su ekshumirani 28. septembra na groblju Boa de Vo u Lozani, javlja RTS.

Prema protokolu ceremonije kojoj će unošenje posmrtnih ostataka Karđorđevića u kriptu porodične crkve planirano je za 13.30, a svetu arhijerejsku liturgiju, koja je počela u 10 časova, služio episkop australijsko-novozelandski Irinej.

Posmrtni ostaci su do juče u 17 časova bili izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu odakle su ispraćeni zvukom crkvenih zvona.

Na Oplenac su stigli knez Aleksandar Karađorđević, najstariji sin kneza Pavla, kneginja Jelisaveta Karađorđević, princ Aleksandar Karađorđević i vojvoda od Kenta.

Na ulazu u grad grupa meštana čekala je dolazak nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije, a nekoliko minuta kasnije uz intoniranje državne himne stigli su na Oplenac.

Kovčeg Kneza Pavla u crkvu su uneli gardisti Vojske Srbije, a kovčege njegove porodice, članovi pevačkog društva iz Šumadije.

Prethodno je služen parastos.

Crkva Svetog đorđa sinoć je bila otvorena za sve koji su želeli da odaju počast knezu Pavlu do ponoći i opet je otvorena ujutru od pet časova.

Sahrani posmrtnih ostataka pored kćerke kneza Pavla Jelisavete sa porodicom i predstavnika državnog vrha sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem na čelu, prisustvovaće i predstavnici grada Lozane, Nikolas vojvoda od Kenta, princ Nikola Karađorđević i članovi diplomatskog kora.

Rehabilitacijom kneza Pavla stekli su se uslovi za njegov povratak u zemlju, njega su komunističke vlasti 1945. godine proglasile izdajnikom, a krajem 2011. godine sudskom odlukom ta presuda je poništena kao i sve njene pravne posledice, pa je posle više od sedam decenija izgnanstva, knez Pavle ponovo u Srbiji.

Time će biti ispunjena poslednja želja kralja Petra Prvog da svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mestu, u kripti crkve Svetog đorđa.

Tu već počivaju 22 člana porodice Karađorđević, među kojima i četiri vladara Srbije.

Ceremoniji dočeka posmrtnih ostataka Karađorđevića prisustvovali su ćerka kneza Pavla i kneginje Olge, princeza Jelisaveta Karađorđević sa porodicom, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom i crkveni velikodostojnici.

Sahranjeni svuda po svetu

članovi dinastije Karađorđević sahranjeni su u čikagu, Kaliforniji, Švajcarskoj, Atini i na groblju u Vindzoru, a njihovi potomci žele da posmrtne ostatke svojih predaka vrate u Srbiju.

Biografija kneza Pavla

Knez Pavle Karađorđević rođen je u Sankt Peterburgu 1893. godine. Maturirao je 1912. godine u Drugoj beogradskoj gimnaziji, a već naredne godine upisuje studije na Oksfordu.

Posle Prvog svetskog rata je na Oksfordu diplomirao na istoriji umetnosti i postaje master of arts. Kasnije mu je dodeljena diploma počasnog doktora Univerziteta u Oksfordu.

Posle ubistva kralja Aleksandra Prvog u Marselju 9. oktobra 1934. godine, postao je knez-namesnik Kraljevine Jugoslavije, umesto maloletnog Petra Drugog.

U vreme dok je on bio namesnik potpisan je Trojni pakt sa silama Osovine, 25. marta 1941, što je dovelo do masovnih demonstracija u Beogradu kojima je pakt odbačen, a Kraljevina Jugoslavija ušla u rat koji je posle 12 dana izgubila. Knez Pavle, međutim, nije stavio potpis na Trojni pakt.

Posle demonstracija 27. marta, knez Pavle je iz Beograda otišao sa porodicom u Grčku, a zatim u Kairo. U junu 1943. godine zajedno sa porodicom prebačen je u Južnu Afriku, a zatim se seli u Ženevu 1948. godine.

Knez Pavle Karađorđević preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu. Sahranjen je na groblju u Lozani, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 28. septembra.