Poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Mađarskoj

POSETA BORISA TADIćA MAđARSKOJ

PREDSEDNIčE POMOZITE

• Manjinski zakon je nepovoljan za Srbe, a ima problema sa izdavanjem i nabavkom udžbenika na srpskom jeziku, prenela je Tadiću dr Milica Pavlov

Tokom dvodnevne posete Mađarskoj predsednik Srbije Boris Tadić se u sedištu Samouprave Srba u toj zemlji sreo sa predstavnicima srpske zajednice na čelu sa dr Milicom Pavlov. Dr Pavlov je istakla da je manjinski zakon u Republici Mađarskoj nepovoljan za Srbe zbog uvođenja kvote da bi mogla da se formira manjinska samouprava kvarta ili naselja.
– I bilateralni kulturno prosvetni sporazum dveju zemalja nije razrađen u detalje, ima problema sa izdavanjem i nabavkom udžbenika na srpskom jeziku. Status gostujućih nastavnika je samo delimično rešen, razmenama i stručnim usavršavanjem pedagoga. Uz to Mađarska je smanjila finansiranje pojedinih aktivnosti manjina – navela je ona.
Predsednik Tadić je obećao da će založiti svoj autoritet i na domaćem i na međunarodnom planu da popravi situaciju koliko god je moguće u svakom od ovih segmenata.

čas istorije

Pred povratak za Beograd Tadić je posetio i jedinu školu Srba u Mađarskoj. Specijalno za ovu priliku u školi su bili gosti iz subotičke mađarske gimnazije “Deže Kostolanji”, a u auli je održan i čas istorije vezan za prostor od Budimpešte do Beograda, gde su uvek živeli Srbi i Mađari.
Predsednik Tadić je bio oduševljen programom, a o samoj organizaciji i uređenosti škole rekao je da je srpska škola u Budimpešti jedna od najboljih i najlepših koje je video.

Tokom posete Tadića Budimpešti posebno mesto u razgovoru srpskog predsednika i njegovog mađarskog kolege, Lasla Šojoma, imalo je pitanje položaja srpske manjine u Mađarskoj i mađarske u Srbiji. Tadić je naglasio da je važno da srpska manjine bude zastupljena u mađarskom parlamentu, dok je Laslo Šojom istakao incidente uperene protiv mađarske manjine u Vojvodini i zatražio da Srbija pravedno kazni počinioce.
Predsednik Srbije naglasio je da će biti kažnjeni svi krivci u incidentima ispoljenim protiv pripadnika mađarske manjine, ali i naglasio da tučama koje nemaju etnički karakter – ne bi trebalo pridavati drugi značaj.
– Hoću da vas uverim da Srbija ima najbolje namere prema Mađarskoj i da Srbija kao država ima najbolje namere i prema etničkoj mađarskoj zajednici koja živi u Srbiji – povukao je predsednik Tadić, koji je potom posetio i drevnu Sent Andreju u kojoj je razgovarao sa budimskim episkopom Lukijanom.
U ambasadi Srbije i Crne Gore u Budimpešti priređen je prijem kojem su prisustvovali i srpski privrednici u Mađarskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.