Popis stanovnistva u Australiji u avgustu

Popis stanovnistva koji australijske vlasti najavljuju za 7. avgust trebalo bi da konacno pokaze pravu sliku o broju Srba u celoj Australiji. Prema podacima dobijenim iz popisa 1991. godine ukupan broj Srba u Australiji je iznosio 23.136, dok je pet godina kasnije zabelezen broj od 35.392 osoba koje su se izjasnile kao Srbi. Srpsko dobrotvorno drustvo napravilo je ovih dana pamflete koji ce medu srpskim stanovnistvom biti deljeni sirom Viktorije, a glavna poruka glasi „Vreme je da pokazemo svoj pravi broj!“
U pamfletu se nalaze uputstva kako ispuniti najznacajnija pitanja koja bi, po svemu sudeci, trebalo da budu relevantna za uspostavljanje konacnog i realnog broja Srba u Viktoriji i Australiji.
– Sporna su, naime, cetiri pitanja – broj 11, 15, 18 i 19 – kaze Suzana Mihajlovic iz Srpskog dobrovornog drustva za Viktoriju. – Pitanje broj 11 glasi: U kojoj ste zemlji rodeni (In which country was the person born?) gde treba da se precrta kockica u kojoj pise „drugo“ (other) i navede zemlja u kojoj je osoba rodena. Mi preporucujemo da se (ukoliko osoba nije rodena u Australiji ili negde van bivse Jugoslavije) stavi ime bivse jugoslovenske republike u kojoj ste rodeni, kako bi se australijska javnost upoznala sa cinjenicom odakle dolazimo i gde smo ziveli – kaze Suzana, napominjuci da ovo pitanje nece umanjiti cinjenicu koliko nas zaista ima, jer pitanje broj 18 jasno utvrduje pripadnost i opredeljenost naciji, u ovom slucaju – srpskoj.
– Na pitanje broj 15 koje glasi – da li govorite drugi jezik osim engleskog kod kuce (Does the person speak a language other than English at home?) treba da se precrta kockica u kojoj pise „drugo“ (other) i navede srpski jezik, odnosno – SERBIAN“ – objasnjava Suzana Mihajlovic.
Pitanje broj 18 je, tvrdi Suzana, najvaznije pitanje, a ono glasi: Koje vam je poreklo (What is the person’s ancestry?)-
U ovom odgovoru takode treba da precrtamo kockicu u kojoj pise „drugo“ (other) i da u napisemo SERBIAN“ – preporucuje Suzana. – Sa tacnim odgovorom na ovo pitanje mi Srbi pokazujemo nas pravi broj u Australiji, te samim tim austalijske vlasti i drzavna ministarstva morace da nam izadu u susret kada im dokazemo koliko nas je stvarno u ovoj zemlji i kakve su nam potrebe. Ako se na ovo pitanje pravilno odgovori, onda ce broj obuhvatiti sve Srbe u Australiji, bez obzira na zemlju rodenja i jezik kojim se govori u kuci – objasnjava Suzana Mihajlovic.
Pitanje broj 19 takode moze biti vazno, a ono glasi: Koja vam je veroispovest (religija) – (What is the person’s religion?).
– Ovde je vazno da se NE precrta opcija Greek Orthodoy, nego da se, kao i u prethodnim slucajevima opredelimo i precrtamo „drugo“ (other) i navedemo SERBIAN ORTHODOX – kao odgovor – kaze Suzana Mihajlovic.