Dijaspora – partner za promene

Dvadeseti vek obelezila su dva svetska rata, dve nasilnicke ideologije, dva balkanska rata i jedan po svim merilima politicke i vojne doktrine netipican sukob devetnćst najrazvijenijih zemalja Zapada objedinjenih u NATO savezu protiv jednog po svemu sudeci apokalipticnog naroda duboko involviranog u sve tragicne dogadaje minulog veka. Jesu li Srbi sami po sebi kosmicko zlo od kojeg se mora zazirati ili su zrtve sopstvenog izbora jedne rigidne, samoubilacke politike kombinovane zlosrecnom sudbinom?
Ova za sada retoricka pitanja prepusticemo detaljnijoj razradi proucavaocima novije srpske istorije i politickoj publicistici, a zizu svoje pozornosti usmericemo na pretesko stanje naroda dovedenog do ruba bioloske egzistencije i razvaljene, izopstene drzave kao polazista u iznalazenju puta iz te apsurdne, pretece situacije.
Zahtev za prevremene izbore u ovom trenutku uprkos pozitivnim demoskopskim signalima bio bi greska koja sigurno ide u prilog konsolidovanom i svakodnevnim „radnim pobedama“ ojacanom rezimu. Koliko je deo opozicije lakoveran, pokazale su visemesecne setnje pretvorene u grotesku prvobitno zamisljene namere brzog rusenja rezima potrosivsi gradansku energiju i diskreditujuci samu ideju ulice kao uspesne politicke scene. Nuzan i ambiciozan cilj, izborne pobede koji je sebi ostavila opozicija, iziskuje pre svega njenu upucenost na prirodne saveznike i uporiste u dijaspori koju cine rodoljubi izgradenih demokratskih nacela i kvalitetne politicke kulture. Nazalost, do sada nijedna partija svojim politickim programom nije obuhvatila problematiku ljudi iz rasejanja ciji se broj meri milionima. Najbolji primer „zaboravnosti“ je nedavni boravak predstavnika opozicije u Minhenu od kojih se niko nije setio brojne kolonije nasih gradana, po zvanicnim podacima sigurno jedne od najvecih enklava dijaspore. Jedan od najvaznijih uslova buducih izbora trebalo bi da bude uspostavljanje tehnickih mogucnosti za ravnopravno ucesce gradana iz rasejanja u vrsenju ustavne obaveze glasanja.
Postoje tri mogucnosti za glasanje i to u konzulatima, putem pisma i u svakom slucaju najkomfornija mogucnost je e-mail.
Shvatljivo je da konzularna predstavnistva posebno u Nemackoj nisu u stanju organizaciono i fizicki da omoguce glasanje svim zainteresovanim gradanima zbog velike brojnosti, pa u tom smislu radi rasterecenja bilo bi korisno delu glasaca uputiti pisma sa potrebnim uputstvima i listom kandidata kako bi svoju obavezu izvrsili i pismo vratili glasackoj komisiji na adresu konzulata na cijoj teritoriji borave. Najcelishodnija je takozvana ONLINE-demokratija koja omogucava svakom glasacu da iz sopstvenog stana jednostavnim pritiskom prsta nakon izvrsene identifikacije maticnim brojem ucini svoj zbor. Najveci deo nasih gradana poseduje tehnicke mogucnosti i potrebno znanje kako u dijaspori, tako i u otadzbini za takvu vrstu komunikacije, sto omogucava znatno brze sredivanje podataka i analizu izbornih rezultata. Sigurno je da bi se na ovaj nacin organizovano glasanje pozitivno odrazilo na tradicionalno najveci blok neopredeljenih i podstaklo ih da se glasacki izjasne. Ostaje samo otvoreno pitanje kome ide u prilog da dijaspora glasa i ko se plasi rezultata glasanja.
Aktiviranjem satelitskog programa EUTEL-SAT-a koji pokriva Srbiju i centralnu Evropu opozicija bi televizijskom promocijom umanjila propagandisticki uticaj RTS-a i tako sebi obezbedila znacajnu prednost. Kruna izborne kampanje svakako bi bila dolazak opozicionih lidera u gradove Evrope u kojima je koncentracija nasih gradana najveca kako bi im neposredno prezentovali svoj program i u otvorenoj diskusiji obavestili se o pitanjima koja zaokupljaju paznju iseljenika-glasaca pocev od vec standardnog stare stednje, visestruke diskriminacije, mogucnosti ucesca pod jednakim uslovima u vlasnickoj transformaciji drustvene i drzavne imovine kao i prava da putem svojih izabranih predstavnika u republickoj skupstini direktno ucestvuju u politickom zivotu artikulisuci po potrebi svoje specificne probleme.
Kratak uvid u strukturu stanja u kojem se nalazimo zapravo je pocetak napora svih nas bez obzira na mesto svog boravka da pristupimo demontazi protagonista jedne pogresne i stetne politike i hitnom utemeljenju drustva na univerzalnim politickim i ekonomskim vrednostima koje ce zivotni ambijent generaciji nase dece uciniti prijatnijim i boljim.