Home DijasporaAustralija Ponovo prete poplave

Ponovo prete poplave

by Urednik

EPA-EFE/STEVEN SAPHORE

Veći deo istočne obale Australije već nekoliko dana se nalazi na udaru jake kiše. Pljuskovi su u pojačanju od krajnjeg severa Kvinslenda, pa sve do Tasmanije.

Meteorolozi očekuju da će do večeras u pojedinim oblastima Južnog Kvinslenda i širom teritorije NSW i Viktorije, pasti više od 50 milimetara kiše, a za vikend se najavljuje mogućnost još intenzivnijih i obilnijih padavina.

Imajući u vidu da je zemljište već zasićeno prethodnim kišama od početka proleća, a da je nivo vode u mnogim rekama i vodotokovima prilično visok, iz Biroa za meteorologiju (BOM) upozoravaju na mogućnost novih poplava, naročito u dolinama velikih reka.

– Očekuju se da bi moglo da dođe do umerenih, pa čak i velikih plavljenja u već nadošlim rekama u Novom Južnom Velsu, Viktoriji, a verovatno i na Tasmaniji i u južnom Kvinslendu – kaže prognostičar iz BOM Džonatan Hau.

On upozorava i da se za vikend očekuje formiranje sistema niskog atmosferskog pritiska, koji će doneti još pljuskova širom južnog Kvinslenda i većeg dela Novog Južnog Velsa.

– Mnoge zajednice koje su nedavno doživele poplave ili su trenutno u poplavama, videće rast nivoa reka u narednoj nedelji. Okolno tlo je zasićeno, a dodatne padavine mogu da uzorkuju izlivanje potoka i reka – rekao je Hau.

Original Article

Related Posts