Podrška razvoju Zapadnog Sidneja

Vesti
Majkl Andjelković, Mark Lejtam, Nena Borak, Alan Džons i Jovan Pavasović

Srpski sportski centar u Bonirigu organizovao je 7. maja svečanu večeru u znak podrške razvoju Zapadnog Sidneja.

Druženje je održano u velikoj sali Centra, a na samom početku intonirane su himne Australije i Srbije.

Otac Rade Radan očitao je molitvu i blagoslovio skup, a u ime domaćina dobrodošlicu svim gostima poželeo je Jovan Pavasović, predsednik Pokreta srpskih četnika u Australiji.

Alan Džons je sa štapom poveo Kraljevo kolo

Ovom događaju su kao specijalni gosti prisustvovali i predstavnici stranke Jedna nacija (One Nation Party) Mark Lejtam, Alan Džons i Kolin Greg.

Posle večere okupljenima se obratio poslanik u gornjem domu Parlamenta Novog Južnog Velsa i lider Jedne nacije za NSW Mark Lejtam. Pored potrebe za što bržim razvojem Zapadnog Sidneja, kao kulturološki najraznolikijeg dela Australije, govorio i o problemima u sektoru prosvete.

Govorio je o nedostatku nastavnika u obrazovnom sistemu, kao i onima koji ne mogu da se vrate na posao jer su odbili da prime vakcinu protiv kovida.

Branka Kesić

– Preporučujem svim roditeljima da pomno prate rad svoje dece u školi, da uoče i zabeleže sve propuste i iznesu ih nadležnima – rekao je Lejtam.

Govoreći o razvoju Zapadnog Sidneja, nekadašnji lider Laburističke stranke osvrnuo se na izgradnju Bedžeris Krik aerordroma, kao i na plan za podizanje novih velikih naselja koja će dovesti do značajnog povećanja broja stanovnika u ovom delu najvećeg australijskog grada.

Lejtam je takođe kritikovao to što vlada još nije odredila mesto za gradnju nove bolnice, iako je jasno da kapacitet sadašnjih bolnica u Liverpulu i Ferfildu neće moći da zadovolji potrebe sadašnjih i budućih stanovnika Zapadnog Sidneja.

Gosti u sali

Jovan Pavasović je istakao da su svi ljudi dobrih namera uvek dobrodošli u Bonirig.

– Vrata našeg Centra su uvek otvorena za sve drage goste. Ovde smo ugostili i nekadašnje premijere Gofa Vitlama i Tonija Abota, kao i mnoge ministre i druge političare. Svi su bez razlike bili dobro dočekani. Verujemo da će gostiju i događaja u budućnosti biti još više. To je izuzetno važno jer su urađeni projekti koji će doprineti da naš Centar primi mnogo više gostiju i da bude najveći srpski centar u svetu van matice – rekao je Pavasović.

Kao istaknuti član srpske zajednice, Pavasović smatra da je za Srbe u Australiji od velikog značaja da održavaju dobre odnose sa svima.

Nena Borak i Stole trubac su ispratili Alana Džonsa

– Mi ne želimo da govorimo narodu kako da glasa, ali želimo da sarađujemo sa svima da bismo pronašli najbolje rešenje za sve probleme. Takođe, bilo bi dobro da što više naših ljudi, naročito mladih, bude aktivno i angažovano u australijskoj politici jer ćemo tako lakše moći da se borimo za interese našeg naroda.

Gosti su imali priliku da uživaju u srpskoj narodnoj muzici i u nastupu folklornih igrača.
– Mnogo je važno da preko naše muzike i kroz nastup folklornih grupa upoznamo goste sa delom naše bogate kulture i tradicije – istakao je Pavasović.

Uprava Srpskog centra u Bonirigu

Goste je zabavljao popularni orkestar Stole i Crni voz. Posle večere se igralo do kasno u noć, a svi prisutni su bili oduševljeni što su ponovo mogli da se opuste nakon ukidanja svih restriktivnih mera zbog pandemije. Utisak je da se posebno dobro provodio poznati radio voditelj Alan Džons, koji je u jednom trenutku poveo Kraljevo kolo.

Prilika za opuštanje

Među gostima u Bonirigu bila je i Branka Kesić iz Sidneja.

– Drago mi je što sam ovde sa našim narodom i što je Srpski centar organizovao ovaj prijem za sve nas. Lepo je da naša zajednica podržava razvoj Zapadnog Sidneja, a naročito se radujem druženju i smatram da je potrebno da imamo što više okupljanja u srpskoj zajednici. To je idealna prilika za opuštanje uz našu muziku i igranje srpskog kola – reklaje Branka.

Podrška Đokoviću

Čuveni radio voditelj Alan Džons je bio zvezda večeri i mnogi gosti su želeli da porazgovaraju s njim ili da bar imaju sliku za uspomenu.

Džons je tom prilikom posebno istakao svoju podršku srpskom teniskom šampionu Novaku Đokoviću i njegovom stavu o vakcinaciji.

– Njegovo apsolutno pravo je da odluči šta će da primi u svoje telo – rekao je Džons.

O Đokoviću je govorio i Mark Lejtam i poželeo nove uspehe srpskom teniseru na predstojećim turnirima. I Džons i Lejtam su pozdravljeni burnim aplauzima gostiju.

Original Article

(Visited 13 times, 1 visits today)