Petroviću i Iliću po 100.000 dinara, Koštunica krije platu

Gotovo na prste jedne ruke mogu se nabrojati stranački funkcioneri koji se nalaze na platnom spisku partija jer je velika većina dobro udomljena u državnim institucijama, javnim i privatnim preduzećima. Među malobrojnima koji primaju stranačke plate nalaze se bivši premijer i predsednik DSS Vojislav Koštunica, zamenik predsednika DS Dušan Petrović i politički direktor G17 plus Vladimir Ilić.

U strankama se kao stalno zaposleni uglavnom vode tehnički sekretari, čije su plate na nivou republičkog proseka ili čak ispod njega. Kako za Blic kaže Jelena Trivan, portparol DS, najveće stranke u Srbiji, plate u ovoj partiji kreću se između 27.000 i 28.000 dinara. Izuzetak u redovima demokrata je Dušan Petrović, zamenik predsednika DS, koji mesečno prima 102.500 dinara. Osim što zauzima plaćenu stranačku fotelju, Petrović još sedi u Upravnom odboru NIS-a kao jedan od tri predstavnika državnog kapitala.

– Ostali visoki stranački funkcioneri ne primaju platu u partiji – tvrdi Trivanova.
Međutim, ostali rukovodioci DS nisu ostali praznih ruku. Ova partija u Vladi Srbije vodi 12 ministarstava, ima 65 poslanika u Skupštini Srbije, a njeni kadrovi upravljaju i sa pet javnih preduzeća: Elektroprivredom Srbije, Železnicama, PTT, Lutrijom Srbije i nacionalnim avio-prevoznikom Jatom.

Ni budžet G17 plus nije mnogo izgubio na platama funkcionera. Na platnom spisku partije nalazi se Vladimir Ilić, koji je donedavno bio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. On će mesečno na funkciji političkog direktora G17 zarađivati oko 100.000 dinara, što je oko 70.000 manje od plate koju je imao u državnoj instituciji. Prosek ostalih primanje u stranci je oko 35.000 dinara.
Ostali članovi G17 plus raspoređeni su u Vladi Srbije (vode pet resora), imaju 24 poslanika u Skupštini Srbije, a kadrovi ove partije rukovode sa dva javna preduzeća: Aerodromom Nikola Tesla i Srbijavode.

U SPS je situacija nešto malo drugačija jer nijedan od funkcionera ove partije nije na stranačkom budžetu. Kako kaže Slavica đukić-Dejanović, potpredsednica socijalista, status stalno zaposlenih uglavnom imaju administrativni radnici, čija mesečna zarada ne prelazi republički prosek.
– Mogu sa sigurnošću da kažem da ja nikada nisam koštala stranku, samo sam joj davala – tvrdi Dejanovićeva za Blic.
Ipak, socijalisti upravljaju sa četiri ministarstva u Vladi, imaju 11 poslaničkih mesta u parlamentu, ali i direktore u četiri javna preduzeća: Putevi Srbije, Galenika, Dunav osiguranje i Srbijašume.

Najjača opoziciona stranka SNS takođe nema visoke funkcionere na platnom spisku. Kako kaže Aleksandar Vučić, zamenik predsednika naprednjaka, preostali zaposleni u ovoj partiji mesečno primaju oko 40.000 dinara, a obećava i povećanje plata od septembra za 7.000.
– Ja nisam na državnom budžetu i ne plaća me nijedna državna institucija. Ni Skupština, ni Vlada. Ja sam vam ništa u ovoj državi – smatra Vučić. On dodaje da je zaposlen u agenciji Profajler tim i da mesečno prima 78.000 dinara.
– Taj novac pošteno zarađujem – kaže zamenik predsednika naprednjaka, čija stranka ima 21 poslaničko mesto u Skupštini.

U DSS kažu da najveći broj funkcionera ne prima stranačku platu. Kako tvrdi Dejan Mihajlov, direktor stranke, izuzetak je Vojislav Koštunica, predsednik DSS, čija je mesečna zarada veća od prosečne, ali nije neuobičajena za prilike u Srbiji.
– Najveći deo budžeta ide na zaposlene u stručnim službama koji mesečno primaju oko 30.000 dinara – tvrdi Mihajlov i dodaje da se on ne nalazi na platnom spisku DSS, već radi u jednoj privatnoj firmi. On ipak nije hteo da otkrije u kom je tačno preduzeću zaposlen i kolika mu je mesečna zarada.
U LDP malo ko ima status stalno zaposlenog, pa je i platni spisak veoma mali. Kako nam je rečeno, radi se o tehničkim sekretarima, koji imaju mizerne plate, a u predizbornim kampanjama angažuju se volonteri.

Stranačke plate
DSS
Vojislav Koštunica više od prosečne, ali ne neuobičajena plata
Dejan Mihajlov – plata u privatnoj firmi tajna

prosečna plata oko 30.000

DS
Dušan Petrović 102.500

prosečna plata oko 28.000 dinara

G17
Vladimir Ilić 100.000

prosečna plata 35.000

SNS
Aleksandar Vučić 78.000

prosečna plata 40.000

LDP
Mizerne plate