OTERANI SVI TATINI PRIJATELJI

Na poslednjem kongresu Socijalističke partije su pobedili oni koji su „časno i demokratski“ ili na neki drugi način, još pre više od dve godine, prali ruke od mog oca Slobodana Miloševića – kaže za „Vesti“ Marija Milošević, ćerka pokojnog predsednika SR Jugoslavije i Srbije.
Ona dodaje da je „pranje ruku“ počelo „odmah pošto je sišao sa vlasti, a naročito otkad se našao u Hagu“.
– Sem Dačića tu su i taj Ružić, Bajatović, Mrkonjić i neki drugi. Veoma je indikativno da je na tom glasanju za novog lidera bilo, kako čujem, dve stotine nevažećih listića i da u najužem rukovodstvu nema nikoga od onih koji su nosili kovčeg Slobodana Miloševića do njegove večne kuće – kaže Marija.

Bjelica: „Sloboda“ neće u politiku

Udruženje „Sloboda“ za sada neće prerasti u političku partiju i izlaziti na izbore, izjavio je predsednik upravnog odbora te organizacije Bogoljub Bjelica. On je rekao da se na skupštini udruženja, koja će danas biti održana, neće razmatrati i donositi odluka o političkom angažovanju, kao ni o izlasku na parlamentarne izbore 21. januara.
– To su opake konstrukcije i sa tim manipulišu oni koji „Slobodi“ hoće da nanesu štetu – rekao je Bjelica i dodao da su brojni simpatizeri tog udruženja razmišljali o tome da bi udruženje trebalo da preraste u političku stranku, ali da je prevagnuo stav da je pre svega neophodno „zaštititi vrednosti koje su još ugrožene u Srbiji“.

Ona, a prema njenim rečima, i svi u porodici, izražavaju veliko čuđenje što se u kolu pobednika na nedavnom kongresu našao i Milutin Mrkonjić, nekada čovek od velikog poverenja Slobodana Miloševića:
– Svi znamo koliko ga je tata uvažavao, da je on bolje od ikoga u toj partiji znao kakvo je njegovo mišljenje i o „Slobodi“ i o svim drugim partijskim i političkim pitanjima. Sada čujem da je on glavni za okupljanje nekakvih sportista, nekakvih novih pristalica SPS-a i to iz redova onih koji su svojevremeno duvali u pištaljke i demonstrirali protiv Miloševića.
Povodom spekulacija da Udruženje „Sloboda“ planira da osnuje političku partiju i izađe na izbore uz, navodno, punu podršku najuže Miloševićeve porodice, Marija ogorčeno demantuje:

Knjižice masovno vraćaju

– Predsednik „Slobode“ Bogoljub Bjelica je odlazio u Hag kod tate i imao njegovo veliko poverenje. Sigurna sam da je i njemu izričito zabranio bilo kakvo politizovanje pokreta. Sad sam u velikom čudu: da li je taj čovek to naprasno zaboravio, ili je, možda, na neki način ucenjen od nekih koji bi po svaku cenu želeli da unize i okaljaju i mrtvog Slobodana. Kako čujem, Miloševićevi poštovaoci sada, posle pobede Dačića, masovno vraćaju partijske knjižice. Mislim da neko iz prikrajka sve to vešto gura kako bi ta nova partija sa imenom Slobodana Miloševića ostala na izborima kratkih rukava i kako bi se time veštački dokazalo da njegovo ime u Srbiji više ništa ne znači.

– To je apsolutna laž i obmana, nečasna i prljava zloupotreba imena moga oca i nečiji pokušaj da politički profitira. Ni ja, ni moja majka, ni moj brat nikada nikome za to nismo dali saglasnost i oko toga smo potpuno jedinstveni, jer znamo koliko je on bio protiv toga pošto je i za njegovog života bilo nekih najava i pokušaja u tom smislu. Tata se tome energično usprotivio i sigurno je da niko od njih ne bi smeo pisnuti da je on živ.

Ona je podsetila da je „Sloboda“, poput više sličnih međunarodnih komiteta formirana radi odbrane Slobodana Miloševića, kao nestranačka i politički neobojena organizacija:

– Ako zaista vole i poštuju Slobodana Miloševića, oni će i ostati na tim polaznim osnovama i principima, kako su ostali i svi drugi međunarodni komiteti koji se sada bore da isteraju istinu o njegovoj smrti. Umesto toga, neko hoće da, zloupotrebom imena mog pokojnog oca, ostvari neke druge, svoje sitne, šićardžijske ciljeve.