Osnovano udruženje ljubitelja Avalskog tornja

Clanovi nedavno osnovanog Udruženja ljubitelja Avalskog tornja žele da se na planini koja je nekada bila izletište svih generacija Beogradana ponovo izgradi TV kula srušena bombama NATO-a pre tri godine. Motiva za gradnju ima napretek, od sentimentalno-estetsko-kulturnih do ekonomskih i telekomunikacionih.
-Po najpesimisticnijoj racunici obnova tornja bi koštala oko 30.000.000 nemackih maraka, mada smatramo, pošto postoji celokupna projektna dokumentacija, da ce cena biti i niža, pogotovo ukoliko budu mogli da se iskoriste delovi temelja – tri stope („noge“) na kojima je toranj postavljen.

Optimisti na delu
Branislavu Platiši je jedan skepticni avalski ugostitelj obecao da ce mu peške doneti kafu u restoran na vrhu kule, ukoliko ponovo bude izgradena. U slucaju da Platiša izgubi, izgubicemo svi.
– Zanimljivo je gledati reakcije ljudi kada se prvi put sretnu sa idejom ponovne izgradnje Avalskog tornja. U pocetku su uplašeni, zatim skepticni, pa zamišljeni, nepoverljivi, nakon cega sledi faza konstruktivnog razmišljanja, pa davanja realnih i nerealnih predloga i na kraju, ipak, sledi oduševljenje. Ne samo zbog pica, ukoliko je kafanski razgovo, vec iz istinskog ubedenje da je obnova moguca i realna – objašnjava Platiša.

Sve ovo trebalo bi ispitati, kao i probleme uklanjanja ruševina starpg tornja. Napominjem da je naša kula bila jedinstvena u svetu pošto je jedina izgradena na tri stope (Ajfelova kula na cetiri, Ostankino u Moskvi na deset… ) – istice Branislav Platiša, potpredsednik Udruženja ljubitelja Avalskog tornja.
– Voleo bih, ukoliko bude dovoljno novca, da se toranj sada izgradi prema originalnom Bogunovicevom i Janjicevom projektu koji je bogatiji i lepši od originala koji jeonako napravljen zbog nedostatka sredstava – dodaje naš sagovornik. – Ako našem udruženju niko ne pomogne, racunamo da ce gradevinski radovi poceti tek za oko tri godine, a ukoliko sponzori i nadležni gradski
i državni organi budu izdašni, bageri i kamioni ce zabrujati Avalom i ranije.

Možda za tri godine
– Da ne bi sve ostalo na recima, zapoceli smo i nekoliko akcija ciji je cilj sakupljanje novca za vracanje simbola koji je putnicima bio orijentir. Clan našeg udruženja iz Australije je u kontaktu sa dirktorima medunarodnog udruženja tornjeva i uz njegovu pomoc planiramo da ih na jesen dovedemo u Beograd kako bi se svojim ocima uverili koliko je Avala gola i pusta bez svog najpoznatijeg obeležja. Nadamo se da ce se tada, kako imamo neke najave, odluciti da nam daju, na primer, nedeljni prihod od svojih tornjeva – nadovezuje se Dušan Certic, predsednik ovog udruženja. Podsetimo: prvobitni toranj od 4.000 tona armiranog betona, visok 202,87 metara, gradila su gradevinskapreduzeca „Rad“ i „Janko Lisjak“ od 1960. do 1965. godine. Danas bi, zbog modernijih mašina i tehnologije rada, sigurno trebalo manje vremena.
I reklame kampanja pride
– Namera nam je da ukljucimo sve gradane dobre volje, preduzeca i institucije spremne da nam pomognu, kao i planinarska i sportska društva uz ciju pomoc na prolece planiramo da organizujemo izlet na Avalu gde cemo se podsetiti starih dobrih vremena. Sa jednim privatnikom smo se dogovorilida ce deo novca koji on zaradi prodajuci umanjene, najverovatnije bronzane, kopije tornja ici za finansiranje izgradnje nove kule. Kopije ili originala, videcemo. Mnogobrojni slikari i fotografi su takode odlucili da nam od prodaje svog dela daju deo novca. Uradili smo i džinglove na pet jezika kojima cemo donatore iz zemlje i inostranstva pozivati da nam pomognu kako i koliko mogu – saopštava Platiša.
Ovo neprofitabilno udruženje gradana za sada nema kancelariju i telefon. Nadaju se da ce ih uz pomoc Skupštine grada i drugih preduzeca, institucija i pojedinaca naci. To je uz kompjuter i sekretaricu sve što im treba. Ostalo što sakupe ide na vrh Avale.