“Osećamo se napušteno“

“osecamo-se-napusteno“

Vesti

Na vrhuncu katastrofalnih poplava u severnom delu NSW, prošle godine, stanovnici, kućni ljubimci i stoka ostali su nasukani na glavnom mostu Vudburn.

Šesnaest meseci kasnije, stanovnici sela i zajednica, pogođenih poplavama duž reke Ričmond, njih nekoliko stotina, organizovali su miting na mostu u znak protesta.

Organizator događaja Beverli Roson je istakla da su mnogi stanovnici osetili da je najveći deo pažnje i podrške upućen drugim delovima regiona.

– Izgleda da su svi fokusirani na Lismor, jer je to najveći grad koji je poplavljen, ali mi pokrivamo područje tri puta veće od Lismora i retko ko pominje naša imena – naglasila je Roson, i dodala da je to bio i razlog što su se ponovo okupili na mostu, kako bi se napravila nova fotografija i poslala poruka javnosti da su ponovo na kultnom mestu i da su svi tu i da mogu da ih prebroje.

Osnovni razlog njihovog okupljanja, prema rečima Roson, je „hladno i uporno poricanje” koje su mnogi stanovnici dobili kada su uputili zahteve za grantove zbog poplave u okviru vladinog programa.

– Dali su nam nadu rekavši da će novac biti dostupan poplavljenim domovima, ali su nas onda demantovali. Mnogi građani su slomljeni, osećaju se kao da nisu bitni – naglasila je Roson.

Cilj skupa je da se ujedine sela i zajednice duž reke Ričmond, kako bi mogli da dobiju pravo glasa i da prestanu da za državu budu „nevidljivi“.

Jedna od stanovnica ovog kraja je na skupu rekla da iako se poplavni talas odavno povukao, zajednice se sada ’dave’ u birokratiji i lošoj komunikaciji sa organizacijama, kao što je Korporacija za obnovu severnih reka.

Frustracija nas je pre svega dovela ovde. Morali smo da se okupimo i da im kažemo „Nemoj te nas zaboraviti“ – objasnila je ova stanovnica.

I političari na mostu

Na skupu su govorili gradonačelnici i političari, uključujući poslanika Klarensa Ričija Vilijamsona.

On je rekao da je premijer Kris Mins rekao, grupi predstavnika Severnih reka, da će u roku od mesec dana doći do odgovora o drugoj polovini finansiranja Vladinog programa.

– Svaki lokalni poslanik ovde će ga podsetiti na ovo obećanje, u svakoj prilici. Ovo je humanitarna katastrofa koja nije sanirana – istakao je Vilijamson.

Detaljnije