Molitveno proslavljen Ivanjdan

molitveno-proslavljen-ivanjdan

Vesti

U redu za naforu

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Australije i na Novom Zelandu su prošlog petka, 7. jula, molitveno proslavili veliki hrišćanski praznik Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg.

Iako je to bio radni dan, mnogobrojni parohijani su se okupili u našim, ovdašnjim svetinjama, da svečano obeleži ovaj praznik.

Posebno svečano je bilo u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Đorđa u sidnejskoj Kabramati, gde su svetu liturgiju služili visokoprepodobni arhimandrit Petar Radulović i protođakon Petar Mrakić, apostole je čitao ipođakon Veljko Mrakić, a pevnicu je predvodio starešina ove svetinje, protojerej – stavrofor Đuro Đurđević.

Pevnicu je predvodio protojerej – stavrofor Đuro Đurđević

Pored mnogobrojnih vernika molitvenom sabranju je prisustvovao i episkop australijsko-novozelandski Siluan, koji je u svojoj divnoj prazničnoj besedi govorio o promislu božijem u životu pravednih roditelja Svetog Jovana, Sv. Zaharija i Sv. Jelisavete, kao i o tome da smo svi prizvani da se ugledamo na njihov primer smirenja i strpljenja, uzdanja u volju, u promisao božiju u našem životu, ma koliko nam stvari nekada izgledale nejasne i nepremostive.

Divna beseda episkopa Siluana

Episkop se, takođe, osvrnuo i na blagodatni život i misiju Svetog Jovana, kao onoga „koji se javio svetu u duhu i sili Ilijinoj, da pripravi put Gospodu“.

Podsetimo se da je svetitelj rođen od starijih roditelja, oca, sveštenika Zaharija i majke Jelisavete, Bogorodičine rođake. Kao mlad Jovan je otišao u pustinju, gde se hranio korenjem i divljim medom. U propovedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima.

Apostole je čitao ipođakon Veljko

Krštavao je ljude u reci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim „ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem“. Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod.

Jevanđelje je čitao protođakon Petar

Koliko je Jovan Krstitelj veliki svetac potvrđuje i to što su u kalendaru SPC njemu posvećena tri praznika, osim današnjeg Ivanjdana, tu je još i 20. januar, Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan i 11. septembar – Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Među vernicima bilo je i dece

Krsna slava srpskih porodica

Mnogi vernici SPC praznik Ivanjdan posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, slave kao kućnu slavu, a među njima i nekoliko parohijana kabramatskog Sabornog hrama.

Visokoprepodobni arhimandrit Petar pričešćuje vernike

Detaljnije