Za četiri dana 300 prijava

za-cetiri-dana-300-prijava

Novoosnovana Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije (NACC) je, u prva četiri dana svog postojanja, primila skoro 200 onlajn dojava, plus više od 100 telefonskih poziva.

Komisija je krenula sa radom 1. jula, a u ponedeljak 3. jula je komesar Pol Brereton saopštio da su već 44 popunjena onlajn obrasca postala aktivna.

– Do kraja radnog vremena, 4. jula 2023. godine, 186 dojava je podneto putem veb obrasca, a tim za prijem je primio 116 poziva. Približno 60 prijava se odnosi na stvari koje su dobro objavljene u medijima – istakao je portparol Komisije.

Jednu od dojava je senatorke Zelenih, Barbare Pokok, koja je NACC-u prosledila poreski skandal vezan za PwC.

– Svaki građanin Australije može da prijavi slučajeve korupcije u vladi NACC-u i to je ono što sam ja uradila u svojstvu zabrinutog člana australijske javnosti – istakla je senatorka.

Brereton je izjavio da NACC neće razmatrati svaku prijavu koja im je poslata, rekavši da će samo mali broj slučajeva opravdati punu istragu.

– Verovatnije ćemo biti zainteresovani za istraživanje stvari koje imaju trenutnu praktičnu važnost, a ne one koje se odnose na prošlost – rekao je Brereton.

Premijer Entoni Albaneze i državni tužilac Mark Drajfus su naglasili da neće upućivati prijave NACC-u da istražuje bilo šta, insistirajući da je Komisija nezavisna od vlade.
Pored toga, Komisija može da pokrene istragu i na svoju inicijativu.

Mogući slučajevi

U medijima se spekuliše da bi mogla da bude upućena dojava NACC-u vezano za bivšeg ministra koalicije, Stjuarta Roberta, zbog navoda da je konsultantska firma planirala da mu usmeri sredstva u zamenu za podršku u dobijanju vladinih ugovora.

Senatorka koalicije Linda Rejnolds je pak najavila da će možda prijaviti NACC da ispita isplatu kompenzacije Komonvelta Britani Higins.

Detaljnije