ODE SELO MEđU INDIJANCE

Ruski Krstur u kulskoj opštini ubraja se među najuređenija naselja ne samo u ovom delu Bačke već i na širem području Vojvodine. Život u ovom selu sa više od 5.000 stanovnika, mahom pripadnika rusinske nacionalnosti, znatno odudara od pozitivnog prvog utiska. Na to ukazuje podatak po kome svake godine, iz ovog dela bačke ravnice, u potrazi za boljim životom, već 15-tak godina ognjište napusti od 60 do 80 porodica.

Dr Leona Dorotić Guteša jedna od najupućenijih u problem sve izraženije migracije svojih sugrađana smatra da je u pitanju isključivo ekonomski motiv.

– Najveći broj je onih koji po ceni velikih odricanja traže izlaz iz sadašnjice, odnosno mogućnost sticanja veće zarade. To je samo jedan od razloga što skoro na svakoj trećoj kapiji sada stoji oglas o prodaji, ne samo stambenog objekta, već i kompletnog domaćinstva, po ceni koja je znatno ispod realne. Najčešće odredište emigranata su severne provincije Kanade. U gradu Saskačevan, na krajnjem severu, gde su do sada isključivo živeli domorodački Indijanci, polovinu stanovnika čine pridošli Rusini. Najviše zasluga za doseljenje u ovom mestu ima paroh tamošnje Grkokatoličke crkve, koji se trudi da svakom novopridošlom obezbedi doček i početne uslove za opstanak.
Joakim Nađ, predsednik mesne zajednice, pak, smatra da ekonomski razlozi nisu presudni za donošenje odluke o iseljenju.

Kanadska Vlada narazne načine potstiče na surovom nenastanjenom delu svoje teritoriije, ali nažalost tamošnji starosedeoci Indijanci, nisu preterano gostoprimivi pa se ponekad takvo raspoloženje pretvara u otvorenu netrpeljivost. Prema kazivanju članova porodica koje su se nakoizvesnog vremena boravka u toj zemlji pokajale a potom vratile, nisu retki slučajevi ekcesa i neskriven netrpeljivost prema pridošlicama.

Različiti putevi

Jedna od iseljenika u Kanadu je i Jozefina Dervišević koja je pre godinu dana napustila kuću u Ruskom Krsturu i radno mesto novinara u redakciji TV Novi Sad. Sada je sa dva sina zaposlena u jednoj hladnjači sa platom od dva i po dolara na sat. Zadovoljna je i ne žali što je svoju kuću zajedno sa kompletnim nameštajem prodala za cenu nešto veću nego što iznosi karta do sadašnjeg odredišta. Za razliku od nje ima i onih kojima klima ali i težak fizički posao nisu odgovarali pa su doneli odluku o povratku. Takva je i porodica Bučko kojoj je, kako se ispostavilo, bilo lakše da se vrati u rodno mesto i započne sve ispočetka, nego da nastavi život u okruženju večitog snega i leda.