Novčanici deblji za 73 dolara nedeljno?

novcanici-deblji-za-73-dolara-nedeljno?

Očekuje se da će građani koji primaju socijalnu pomoć dobiti dnevno povećanje do 73 dolara u majskom saveznom budžetu.

Blagajnik Džim Čalmers je prošle nedelje, tokom konferenciji za novinare, rekao da će videti koliko može da se proširi budžet kako bi se potencijalno uključilo povećanje troškova života.

Istom prilikom, međutim, nije garantovao da će do povećanja doći, niti govorio o potencijalnom iznosu.

Čalmers je kazao da nije aktivno razmišljao o povećanju socijalnih davanja, ali da se to smatra delom svakog budžetskog procesa.

– Jasno je da ćemo učiniti ono što možemo, kada budemo u prilici da to uradimo odgovorno i razumno, i pristupačno kako bi se obezbedilo olakšanje zbog rastućih troškova života – izjavio je on.

Međutim, ciljane brojke za moguće povećanje socijalnih davanja variraju.

Članovi nezavisnog pregleda socijalnog staranja, koji su osnovali laburisti, rekli su prošle nedelje da je potrebno povećati stopu za osobe koje traže posao za čak 25 dolara dnevno.

U međuvremenu, Australijski savet socijalnih službi (ACOSS) želi da se isplate koje su podrške dohotku podignu na najmanje 73 dolara dnevno.

ACOSS ističe da povećanje indeksacije od 6,1 odsto 1. januara nije bilo ni približno dovoljno da pokrije aktuelne troškove stanarina, hrane, lekova i energije.

Odbor za dobrobit, koji podržava Partija Zelenih, predložila je povećanje stope još više – na 88 dolara dnevno.

Dodatak za mlade je ovog meseca je povećan od 19,10 do 41,40 dolara za dve nedelje.

Isplate za studente, koje se odnose na omladinu u zrelom dobu i radnike na obuci, povećana su između 32,40 i 41,40 dolara više svake dve nedelje, dok će oni koji primaju invalidsku penziju ispod 21 godine i osobe bez dece dobijati povećanje između 27,40 i 40,70 dolara na dve nedelje.

Povećaće se i stope za studente ili radnike na praksi autohtonih Australijanaca, zatim pomoć za izolovanu decu, naknadu za mobilnost, dupla penzija za siročad, dodatak za negu i farmaceutski dodatak.

Povećanje je bilo deo rutinske indeksacije koja se dešava svake godine u januaru kako bi se pratila inflacija, a ovo povećanje označava najveću indeksaciju dodatka za mlade od 1998. godine.

Isplate tražiocima posla, za roditeljstvo, penzije za odrasle i druge isplate se indeksiraju u drugim periodima godine.

Blagajnik je rekao da vlada sarađuje sa komitetom za “ekonomsku inkluziju“, koji je osnovan prošle godine, kako bi pružio nezavisne savete o isplatama podrške dohotku pre svakog federalnog budžeta.

Grupe za socijalnu zaštitu, ekonomisti, akademici, dobrotvorne organizacije, sindikati i poslovne grupe obezbedili su mesto u privremenom komitetu od 14 članova, koji se prvi put sastao sredinom decembra.

Pravilna raspodela bogatstva

Član odbora i stručnjak za javnu politiku Australijskog nacionalnog univerziteta, Robert Brunig, kaže da postoji hitna potreba za reformama i inovacijama u politici kako bi se osiguralo da zemlja ostane prosperitetna i da se bogatstvo deli pravedno.

– Moj lični stav je da bogata zemlja poput Australije treba da obezbedi da bogatstvo koje se generiše, na odgovarajući način podeli sa svim članovima društva – istakao je Brunig.

Detaljnije