Nova proizvodna linija u „La Fantani“

U Mitrovo Polje se dolazi preko leta zbog bazena sa termomineralnom vodom i ribnjaka u okolini. Hotel više ne prima goste, izletišteje zanemareno, a stanovnika je sve manje.

"Nema sve se gasi. Otvorili su sada školu, ali nemamo nijedno dete da pođe. Ono što je ovde živelo otišlo ili u Vrnjačku Banju ili Aleksandrovac", kaže Milisav Ravilić, meštanin.

Bez obzira na to prednosti ove oaze očuvane prirode, bogate termalnim i izvorskim vodama, prepoznao je švedski investitor, podigao postrojenje i zaposlio 21 radnika.

"Mi smo većinom iz ovog mesta. Mitrovo Polje nije mnogo razvijeno, nema fabrika u okruženju. Tako dan ovaj posao mnogo znači zbog omladine, da bi ostala na selu i zasnovala porodice", kaže Marko Đaković, radnik.

U Srbiji "La Fantana" zapošljava 220 radnika i opslužuje blizu 12.000 korisnika.

Za razliku od velike ambalaže po kojoj su prepoznatljivi na tržištu, zahvaljujući novoj proizvodnoj liniji, voda će se od sada flaširati u male boce, zapremine od pola litra i litar i po. To će proširiti tržište, ali i omogućiti izvoz dve trećine proizvoda.

"Ljudi koji su zaposleni u našoj fabrici su iz kraja, fabriku je izgradila lokalna firma. Većinu opreme koju ste ovde videli isporučili su domaći dobavljači. Tako da iako je ovo inostrana firma, oslanjamo se na domaće kapacitete", kaže Dejan Antić, generalni direktor "La Fantane".

Ovo je bitno i za budžet opštine Aleksandrovac, ali sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ovo prva strana investicija u Rasinskom okrugu. Izgradnja ove fabrike značajna je i zbog toga što se i na ovaj način afirmiš u prirodni potencijali sa kojim ovo područje obilato raspolaže", kaže dr Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac.

Do sada je u opremu postrojenja uloženo preko tri miliona evra. Voda koja je pre svega zbog niskog procenta natrijuma pogodna za svakodnevnu upotrebu, eksploatiše se sa dubine od 90 metara.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Kompletan tekst