Neka treća bude sreća!

Vesti

Posle dve godine prinudne pauze zbog pandemije, svesrpski košarkaši turnir Kup Draže Mihailovića (DMC) održaće se od 24. do 26. decembra ove godine, objavili su iz Košarkaškog kluba Obilić, kojem je kao aktuelnom šampionu iz 2019. poverena organizacija takmičenja.

Prema odluci uprave sidnejskog kluba, DMC 2022. igraće se u Vulongongu, kako je i ranije bilo predviđeno.

Naime, domaćinstvo za DMC 2020. dodeljeno je Obiliću, koji je još tada odabrao Vulongong za grad u kojem će se igrati.

Međutim, usled restrikcija izazvanih pandemijom virusa korona, čelnici Obilića bili su primorani da odlože turnir najpre 2020. godine, a zatim i 2021.

Sada je plan da se ništa ne menja, uz veliku nadu da se više sile neće još jednom isprečiti.

Vulongong bez dileme

U svojoj objavi predsednik Obilića Stevan Šipka potvrdio je da je Vulongong kao grad domaćin uvek bio u planu i da ni jednog trenutka nije bilo dileme oko toga gde će se igrati naredni Kup Draže Mihailovića.

– Nakon dva neuspela pokušaja nismo se odrekli naše odlučnosti da se turnir održi u Vulongongu – istakao je Šipka i zahvalio se Dejanu Piljeviću iz Vulongonga koji je mnogo pomogao oko koordinacije turnira i logistike.

Sam Piljević se oglasio povodom vesti da DMC stiže u Vulongong.

– Svakako mi je čast što dovodimo DMC u moj rodni grad. Obilić i cela srpska zajednica u Vulongongu raduju se što će ugostiti učesnike DMC 2022 iz cele Australije i predstaviti čuvene plaže i lokalne znamenitosti Vulongonga. Ovdašnja srpska zajednica, zajedno sa sveštenikom, ocem Brankom Bosančićem iz Crkve Svetog Jovana krstitelja, stoji uz Obilić i uz organizaciju turnira, kako bi se osiguralo da DMC i dalje bude vrhunski sportski događaj u kalendaru srpske zajednice u Australiji – istakao je Piljević.

Kup Draže Mihailovića održava se širom Australije od 1993. godine. Ovaj tradicionalni košarkaški turnir ušao je u folklor naše zajednice na Petom kontinentu i već skoro tri decenije okuplja našu omladinu u svim većim gradovima Australije.

Venac na spomenik generalu

Košarkaški klub Obilić je sinonim za ovu srpsku košarkašku feštu, jer je osvojio rekordnih deset titula, a ovogodišnji turnir u Vulongongu biće šesti u organizaciji ovog sidnejskog kluba.

Osim košarkaških takmičenja, Obilić neretko učestvuje i u ostalim manifestacijama u srpskoj zajednici.

Tako je ovaj košarkaški klub, kako su sa ponosom istakli u Obiliću, učestvovao u obeležavanju Dana Draže Mihailovića 17. jula Crkvi Svetog Nikole u Blektaunu.

Venac na spomenik su u ime Obilića položili predsednik Stevan Šipka i Damjan Borovina.

Damjan Borovina i Stevan Šipka na polaganju venca na spomenik Draži Mihailoviću

Šipka je tom prilikom rekao da je “polaganje venca u znak sećanja na Dražu Mihailovića i njegove borce za slobodu veoma važan i simboličan događaj za KK Obilić“.

– Naročito imajući u vidu da imamo čast da ove godine budemo domaćini Kupa Draže Mihailovića u Vulongongu. Košarkaška zajednica Srba u Australiji veoma je ponosna što je njen nacionalni turnir dobio ime po velikom srpskom heroju i patrioti koji je predvodio prvi organizovani ustanak protiv okupacionih nacističkih snaga tokom Drugog svetskog rata. Draži Mihailoviću je nepravedno suđeno i pogubljen je 17. jula 1947. Ubistvo Draže Mihailovića bila je tragedija epskih razmera za srpski narod i možemo samo da se nadamo da će njegov neobeleženi grob biti otkriven i omogućiti Čiča Draži dostojnu sahranu prema srpskim pravoslavnim običajima – istakao je Šipka.

Turniri za decu i mešovite ekipe

Ovogodišnji Kup Draže Mihailovića imaće i neke novitete. Pored muškog seniorskog turnira održaće se i takmičenje u mešovitoj, “uniseks“ kategoriji, kao i nadmetanja košarkaša najmlađeg uzrasta.

Devojčice Belih orlova iz Melburna na DMC u Adelajdu

“Zmijsko leglo”

Kup Draže Mihailovića biće održan od 24. do 26. decembra u živopisnom primorskom gradu Vulongongu, oko 80 kilometara južno od Sidneja.

Utakmice će se igrati u Biton parku, u dvorani “Zmijsko leglo”, domu košarke regiona Illavara.

Kako kažu organizatori, sve društvene aktivnosti biće usklađene sa srpskom zajednicom u Vulongongu.

Obilić igrao na svakom DMC-u

Košarkaški klub Obilić osnovan je 1999. i trenutno ga čine tri muška tima, jedan ženski tim i šest juniorskih ekipa. Sve selekcije igraju na nedeljnim takmičenjima Košarkaškog okruga Benkstaun.

Obilić je od formiranja učestvovao i u svim takmičenjima za Kup Draže Mihailovića, a klub je takođe povezan s Košarkaškom federacijom NSW i registrovani je provajder programa Vlade NSW za fizičku aktivnost dece.

Original Article