Australija svetsko žarište korone

EPA

Broj zaraženih i stopa smrtnosti od kovida u odnosu na broj stanovnika je prošle nedelje svrstala Australiju na neslavno treće mesto u svetu, a brojke su sve gore.

Najnoviji podaci pokazuju da je od početka pandemije više od 12.625 Ozija umrlo od kovida, a više od 5.000 je trenutno u bolnici s virusom, uključujući 159 na intenzivnoj nezi.

Australija trenutno ima u proseku nešto više od 47.000 pozitivnih slučajeva kovida dnevno!

Kada se posmatraju žarišta širom sveta, Australija se nalazi blizu vrha, s kumulativnim brojem pozitivnih slučajeva, od početka pandemije, koji prelazi devet miliona.

Polovinom jula broj aktivnih slučajeva je u jednom trenutku dostigao 371.000.

Eskalacija u 2022.

Njujork tajms je objavio kovid mapu, na kojoj se vidi da je Australija jedno od svetskih žarišta kovida, ako se meri dnevni broj slučajeva na 100.000 stanovnika.

Trenutno je u proseku oko 180 slučajeva na 100.000 stanovnika svakog dana. Poređenja radi, SAD sa najvećim brojem smrtnih slučajeva na svetu, imaju – 38.

Profesor Majk Tul, epidemiolog sa Barnet instituta smatra da je Australija, verovatno, u najgoroj fazi pandemije.

– Čak 95 odsto prijavljenih slučajeva zabeleženo je u 2022. U proteklih sedam dana Australija je bila na trećem mestu po broju slučajeva na milion stanovnika. Takođe smo rangirani na trećem mestu po broju umrlih po glavi stanovnika, mnogo više od SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke – istakao je profesor Tul.

Prema mišljenju Tonija Blejklija, epidemiologa sa Univerziteta Melburn, razlog ovako velikog broja slučajeva je omikron soj virusa korona, a s druge strane, moguće i zbog toga što je Australija bila uspešna sa nultim kovidom, pa sad “malo nadoknađuje“.

Uticaj vakcinacije

U poređenju s drugim zemljama, stopa smrtnosti ostaje relativno mala.

Stručnjak za zarazne bolesti Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU), profesor Piter Kolinjon smatra da je to cifra na koju Australija treba da se fokusira.

– Primetićete da Australija i druge zemlje sa visokom stopom vakcinacije, uprkos velikom broju slučajeva, imaju relativno nisku stopu smrtnosti – objavio je na Tviteru dr Kolinjon.

Južna Koreja, u kojoj je 86 odsto stanovništva potpuno vakcinisano, ima u proseku preko 60.000 slučajeva dnevno, ali kao i Australija, broj umrlih se smatra niskim i iznosi 24.855 ljudi od početka pandemije.

U međuvremenu, SAD su zabeležile više od milion smrtnih slučajeva, a ukupan broj slučajeva zaraze prelazi 90 miliona.

– Kako su se zemlje nosile sa epidemijom, kada su slučajevi dostigli vrhunac i koja je stopa vakcinacije, sve to igra ulogu u ovim brojkama. Važna stvar, koju ne treba izgubiti iz vida, jeste da je kumulativni broj smrtnih slučajeva od kovida u Australiji mnogo manji od većine drugih zemalja, jer nismo pretrpeli ogroman udarac 2020. i početkom 2021. – ocenio je profesor Blejkli.

Vrhunac u avgustu

Međutim, zdravstveni stručnjaci očekuju da će broj pozitivnih slučajeva dostići vrhunac u avgustu.

– Evropa i Velika Britanija su iskusile slične izazove tokom zime na severnoj hemisferi i jasno je da ćemo morati da učinimo sve što možemo da usporimo prenos virusa u ovom izazovnom periodu – rekao je Hasan Vali, vanredni profesor epidemiologije Univerziteta Dikin.

Niže stope smrtnosti u visoko vakcinisanim zemljama pokazuju uticaj koji vakcinacija ima na kontrolu virusa. Profesor Blejkli kaže da rizici od umiranja od kovida mogu enormno da se smanje ako je osoba vakcinisana, i do 95 odsto.

Pored toga, komorbiditeti kao što su respiratorna bolest, bolesti jetre, teška astma i dijabetes, između ostalih stanja, faktori su koji mogu da povećaju nečiji rizik od smrti usled virusa.

Dr Vali je rekao da bi Australijanci trebalo da primenjuju ranije prakse kako bi sprečili prenos i zaštitili one koji su najugroženiji.

– Moramo da primenimo u praksi sve što smo naučili u poslednjih nekoliko godina, a to uključuje praktikovanje socijalnog distanciranja gde možemo, nošenje visokokvalitetnih maski, praktikovanje dobre higijene, izbegavanje gužve i rad od kuće gde je to moguće. Najvažnije od svega, moramo da budemo u toku s vakcinacijom protiv kovida i ako ispunjavate uslove za dopunsku vakcinu, sada je vreme da je dobijete – naglasio je dr Vali.

Dve doze nisu dovoljne

Ukazujući na studiju Barnet instituta, koja je pokazala da se nošenje maski udvostručilo kada ga je Viktorija prvi put učinila obaveznim 2020, Tul ističe da Australijanci nisu dobijali jasne poruke o nošenju maski i drugim merama predostrožnosti.

– Potrebna nam je jaka poruka javnog zdravlja da, ako imate i najmanje simptome, uradite RAT test. Ako je negativan, treba uraditi PCR test. Druga stvar su dopunske vakcine, jer dve doze nisu dovoljne – naglasio je profesor.

Međutim, glavni medicinski zvaničnik Pol Keli smatra da je savet jasan: maske bi trebalo nositi u zatvorenim prostorima gde smo okruženi s mnogo ljudi.

S druge strane, dopunske vakcine su obavezne samo za određene kategorije građana i radnika u pojedinim zanimanjima.

Zabrinutost za medicinare

Kajli Vord, izvršna direktorka Australijskog kolegijuma medicinskih sestara, kaže da je veoma zabrinuta za zdravstvene radnike.

– Ovo je već treća zima, i zaista je nemilosrdno prema njima. Zabrinuta sam ne samo za njihovo fizičko zdravlje, već i za njihovo emocionalno i mentalno zdravlje – rekla je Vord i dodala da zdravstveni radnici zaslužuju empatiju. – Molim vas, budite strpljivi i ljubazni prema njima, nosite maske, perite ruke i praktikujte dobre mere kontrole infekcije.

Ne odlažite druga lečenja

Profesor Blejkli očekuje da će broj smrtnih slučajeva nastaviti da raste u skladu s brojem slučajeva, a efekti će se videti do tri nedelje nakon vrhunca.

Pored toga, uz dodatni pritisak na bolnički sistem, stopa smrtnosti od drugih bolesti osim kovida, može da poraste.

– Ako kritična stanja budu odlagana, a onda prebačena sa urgentnog na intenzivnu negu, to može malo da poveća stopu smrtnosti – rekao je profesor Blejkli.

Original Article