Narodu Srbije i Crne Gore u rasejanju

Poštovani,
Sa velikim zadovoljstvom želimo da najavimo da ce se u Beogradu od 28 – 30. Aprila 2003. održati tradicionalni Uskršnji susreti dijaspore i otadžbine. Kao i do sada ocekujemo da ce se i ova manifestacija održati uz podršku najviših zvanicnika države. Ocekujemo da ce susrete i ovoga puta otvoriti prof.dr Dragoljub Micunovic, ocekujemo u svojstvu predsednika Skupštine nove državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Proteklih godina, nažalost, nedovoljno je ucinjeno na povezivanju naroda u rasejanju sa maticom. Mnogi zahtevi dijaspore ostali su neispunjeni. Pitali smo se ima li razloga za nova okupljanja. Zakljucili smo da su nam susreti ipak potrebni. U to su nas uveravali i predstavnici naše crkve i države. Zvanicnici vlasti su nam preneli da posle konstituisanja nove države predstoji bavljenje dijasporom i rešavanje njihovih problema.
Ocekujemo da se u vreme susreta u parlamentu održi rasprava o problemima naroda u rasejanju, kojoj ce prisustvovati i predstavnici dijaspore.
Prvog dana susreta, na plenarnom skupu, kome ce prisustvovati najviši zvanicnici države i crkve, ocekujemo Vašu kriticku rec i Vaše sugestije, napravicemo osvrt na predjeni put i izneti perspektive u jacanju veza dijaspore i otadžbine.
Drugog dana, biznismeni iz rasejanja ce biti u prilici da cuju kako i gde plasirati sredstva u otadžbinu, sa što manje rizika. U tome ce im pomoci eksperti iz zemlje i sveta. Naravno biznismenima ce se ponuditi i konkretna preduzeca za privatizaciju. U individualniom razgovorima sa predstavnicima srpske privrede bice rec o konkretnim poslovima.
Treceg dana, na tradicionalnom Simpozijumu o jacanju veza dijadspore i otadžbine, bice reci o najcešcim zahtevima koje naši ljudi u rasejanju postavljaju, a to su pre svega pitanje državljanstva i denacionalizacije imovine, što su kljucne pretpostavke za veze sa otadžbinom i poverenja u vlast. Bice svakako reci i o nizu drugih aktuelnih tema.
U cast dijaspore i ove godine priredicemo koncert sa vrhunskim umetnickim programom u kome cemo predstaviti najvece muzicke vrednosti srpskog naroda u matici i rasejanju.
Na susretima ocekujemo istaknute predstavnike dijaspore: naše biznismene, inženjere, lekare, humanitarce, predstavnike saveza, klubova i drugih organizacija…
Inicijator i ovih susreta je Asocijacija „Srpska veza“, nevladina, nestranacka i neprofitna organizacija. Na prethodnim manifestacijama „Srpska veza“ se potvrdila kao dobar organizator ovakvih okupljanja, te se s pravom ubraja medju naše najznacajnije organizacije koje se bave našom dijasporom.
Suorganizator Uskršnjih susreta dijaspore i matice je Privredna komora Jugoslavije/Srbija/. Pridržila nam se i Srpsko – Americka komora u Americi, a ocekujemo da ce to uskoro uciniti i Srpska pravoslavna crkva u Australiji i njen Srpski pravoslavni koledž „Sveti Sava“ iz Sidneja. i mnogi drugi.
Nadamo se da ce nas na na ovim susretima biti više nego ikada do sada. Vec je izvesno da ce tako i biti. Jer, samo iz Australije je najavljen dolazak velike grupe predstavnika srpskog naroda iz te daleke zemlje. Želimo da pokažemo snagu naše dijaspore i zato molimo da ovaj poziv prosledite svojim prijateljima, znanima i neznanima. Želimo da cujemo glas dijaspore i da ga pažljivo saslušamo i pretvorimo u poruke koje ce biti uvažene i koje ce zaista stvoriti pravi ambijent za saradnju našeg naroda u matici i rasejanju.
Najlepše Vas molimo da informaciju o susretima prosledite i drugima. Vaše prijave o ucešcu popunite i odmah nam dostavite na naznacenu adresu ili posredstvom Interneta na naš web site www.srpskaveza.org.yu
Radujemo se susretu sa Vama. Do vidjenja u Beogradu!
Za Koordinacioni odbor Susreta

Akademik prof.dr Dragan Nedeljkovic

Miodrag Nikolic
Potpredsednik Privredne komore Jugoslavije

Aleksandar Vlajkovic
Predsednik Upravnog odbora Asocijacije „Srpska veza“

KANCELARIJA SUSRETA DIJASPORE I OTADŽBINE
PRIVREDNA KOMORA JUGOSLAVIJE /soba 315/, TERAZIJE 23, 11000 BEOGRAD
www.srpskaveza.org.yu Email: dijaspora@pkj.co.yu i srpska@srpskaveza.org.yu
Telefon: 324 8050, Fax. 324 8754, m. 063 279 202