Konačno regulisan status vojnih obveznika u inostranstvu

KONAčNO REGULISAN STATUS VOJNIH OBVEZNIKA U INOSTRANSTVU

REGRUTI SPOKOJNO U OTADŽBINU

Vojni obveznici Srbije i Crne Gore, koji žive i rade van granica otadžbine, a nisu regulisali vojnu obavezu napokon će moći da odahnu. Novim merama Ministarstva odbrane državne zajednice svim vojnim obveznicima u inostranstvu je znatno liberalizovan status, objasnio je juče ministar odbrane Prvoslav Davinić.
– Vojni obveznici koji žele da odlože služenje vojnog roka dužni su da najbližim diplomatsko-konzularnim predstavništvima SCG u inostranstvu podnesu zahtev da im se odobri privremeni boravak, na osnovu čega im se omogućava odlaganje služenja vojnog roka. Dužina odobravanja privremenog boravka, odnosno odlaganja vojnog roka, daje se obično na godinu dana – kazao je ministar Davinić.

Veliki odziv regruta

Ministar Davinić je kazao da je veoma zadovoljan odzivom regruta u decembarskoj partiji vojnika koja iznosi 71 odsto, što je više nego, na primer, u junu.
– I pored nemilih događaja i kampanje protiv Vojske, od 10.500 regruta odazvalo se na služenje vojnog roka njih 7.518. Ja zahvaljujem roditeljima koji su na ovaj način pokazali da imaju poverenje u Vojsku čim su svoje sinove poslali na odsluženje. Najveći odziv je Užicu 95,5, Kragujevcu 90,1, u Novom Sadu i Vojvodini 80 odsto. Odziv regruta u Beogradu je 62 odsto, dok je u Crnoj Gori svega 30,1 procenat.

On je objasnio da za regrute do 27 godine starosti odlaganje služenja vojnog roka regulišu DKP, dok je za starije regrute neophodna i saglasnost Ministarstva odbrane.
– Naši građani su dužni da podnesu zahtev DKP-u, a oni će dalje proslediti Ministarstvu odbrane. Nema, međutim, više odugovlačenja, jer ukoliko nadležna služba Ministarstva odbrane ne odgovori na takav zahtev DKP-a u roku od tri meseca, naš konzulat ili ambasada će odobriti privremeni boravak u trajanju od godinu dana i time za isti period odložiti služenje vojnog roka regrutu starijem od 27 godina – obrazložio je Davinić i dodao da je ovo odlučeno posle dogovora sa predstavnicima srpskog Ministarstva za dijasporu.
Ministar Davinić precizno je naveo uslove za odlaganje služenja vojnog roka.
Uz molbu treba priložiti sledeća dokumenta u zavisnosti od slučaja:
– potvrdu o zaposlenju, dugoročnom kreditu i slično
– potvrda o lečenju ili hospitalizaciji
– potvrda o školovanju, obuci ili specijalizaciji
– potvrdu o angažovanju u svojstvu sportiste
– svaku drugu potvrdu o opravdanosti boravka u inostranstvu.

Prava i obaveze na Internetu

Svim vojnim odsecima naloženo je da regrutima uruče obaveštenja o njihovim pravima i obavezama prilikom putovanja i boravka u inostranstvu i da im se preporuči zvaničan sajt Ministarstva odbrane SCG na internetu, kaže Davinić.
Zvaničan sajt VSCG je WWW.vj.yu.

Novim merama je, kako kaže Davinić, praktično omogućen nesmetan život naših građana.
– Znači, treba pokazati stalnu dozvolu boravka. To znači da ne može neko doći u konzulat sa turističkom vizom i na osnovu nje, zahtevati odlaganje vojnog roka – istakao je ministar odbrane SCG.
On je dodao da je regulisan i status dvojnih državljana koji više neće morati da strahuju pri dolasku u zemlju.
– Regrut, dvojni državljanin, biće oslobođen od obaveze služenja vojnog roka u Vojsci SCG, ukoliko odsluži vojni rok u državi čiji je državljanin ili u toj državi na drugi način reguliše vojne obaveze. Dvojni državljani ostvaruju ovo pravo upućivanjem zahteva najbližem DKP-u SCG u inostranstvu, uz podnošenje dokaza koji potvrđuju da je odslužio ili neki drugi način regulisao vojni rok.

Obavezna obuka iz civilne zaštite

Civilno služenje vojnog roka je usvojeno iz najbolje namere ali će morati da pretrpi ozbiljne izmene, kaže Davinić. On dodaje da se moraju usvojiti dodatna zakonska akta kako bi se na precizan način regulisala ova problematika.
– Neverovatno je da bi neki da služe civilni vojni rok u maminim i tatinim privatnim firmama ili da ne žele nošenje oružja, a pri tome su članovi lovačkih udruženja. U nekim ustanovama oni dobijaju normalno platu ili se uopšte ne pojavljuju na radnom mestu. Zbog toga ćemo uvesti brojne izmene među kojima je i obavezna dvomesečna obuka iz civilne zaštite.

Ministar je na kraju poručio svim regrutima da, u vreme nastupajućih praznika, bez straha dođu u zemlju jer ih niko neće hapsiti ili im priređivati bilo kakvu neprijatnost.
– Ja ih samo molim da ponesu dokaz o opravdanosti boravka u inostranstvu. Naredio sam vojno-teritorijalnim organima da se ovim regrutima omogući nesmetani boravak u zemlji i povratak u inostranstvo. Ova naredba, međutim, ne odnosi se na regrute protiv kojih je pokrenut krivični postupak, a uvid u to mogu imati njihovi prijatelji ili rodbina, direktnim obraćanjem nadležnom vojnom odseku.