Intolerancija na glukozu – simptomi i lečenje

Glukoza spada u jednostavne šećere i nastaje u procesu razgradne složenih šećera. Glukoza je neophodna za stvaranje energije u ćelijama, a stalno povećanje nivoa šećera u krvi može dovesti do pojave šećerne bolesti ili dijabetesa. Intolerancija na glukozu podrazumeva sve metaboličke uslove koji dovode do povišenog nivoa glukoze u krvi, odnosno do hiperglikemije.
U nastavku teksta možete saznati nešto više o intoleranciji na glukozu, o simptomima i lečenju ovog problema, koji je danas relativno čest.Snižen ili povišen nivo šećera u krvi jasno pokazuje da nešto nije u redu sa metabolizmom ugljenih hidrata. U tom slučaju potrebno je uraditi test intolerancije na hranu odnosno na glukozu, kako bi se utvrdilo da li pacijent boluje od dijabetesa melitusa, trudničkog dijabetesa, niskog šećera u krvi ili smanjene tolerancije na glukozu. Potrebno je da najmanje 10h pre tog testa gladujete i da nekoliko dana pre toga izbegavate naporne fizičke aktivnosti. Test intolerancije na glukozu se izvodi ujutru sa 75 g glukoze. Najpre će vam lekar izmeriti jutarnju vrednost šećera u krvi, a nakon što popijete 75 glukoze sa 2 dl vode, moraćete 2h da mirujete u ordinaciji. Nakon ta 2h, lekar će moći da vidi vašu dijagnozu.

Naime, ukoliko je vrednost glukoze u krvi manja od 7,8 mmol/l, onda je u pitanju normalna tolerancija na glukozu. Ako je vrednost glukoze u krvi veća od 7,8 mmol/L, onda ste intolerantni na glukozu, a ako je vrednost glukoze veća od 11,1 mmol/L, onda bolujete od šećerne bolesti. Ukoliko je utvrđeno da niste tolerantni na glukozu potrebno je da ponovite test nakon pola godine. Takozvani trudnčki ili gestacijski dijabetes podrazumeva netoleranciju na glukozu ili pojavu šećerne bolesti prvi put u toku trudnoće.

Simptomi

Osnovni simptomi intolerancije na glukozu su gotovo isti kao i kod dijabetesa tipa 2, ali se uglavnom pojavljuju iznenada i malo su intenzivniji. Pre svega, javlja se osećaj žeđi ali i gladi, suva usta, zamagljen vid i veliki umor i iscrpljenost. Od simptoma se mogu javiti i učestale infekcije, kao i nagli gubitak kilograma.

Takođe, dolazi i do česte potrebe za mokrenjem, do gubitka mišićne mase i do sveopšte ošamućenosti. Stanje intolerancije na glukozu jeste zapravo takozvani predijabetes, odnosno stanje koje može dovesti do pojave dijabetesa ukoliko se ne leči na vreme. Kasno prepoznavanje simptoma je razlog što se šećerna bolest dijagnostikuje tek mnogo meseci, čak i nekoliko godina, kasnije, i što kod mnogih osoba simptomi nastaju tek kada dođe do raznih hroničnih komplikacija.

Lečenje

Ukoliko utvrdite da ste i vi netolerantni na glukozu, u tom slučaju je potrebno što pre promeniti stil života. Naime, morate uvesti svakodnevne šetnje i fizičku aktivnost i promeniti način ishrane. Neophodno je jesti što više hrane koja je bogata dijetetskim vlaknima, a koja sadrži malo kalorija i masnoća. To su, pre svega, povrće, voće, mlečni proizvodi, nemasne vrste mesa, riba i žitarice od celog zrna. Treba izbegavati hleb, testenine, slatkiše, ali i poroke poput alkohola i pušenja. Moraju se izbegavati ugljeni hidrati jer oni dovode do najvećeg porasta nivoa glukoze u krvi.

Takođe, bilo bi dobro da znate glikemijski indeks određenih namirnica, kako biste lakše mogli da ih kombinujete i da sami napravite svoj jelovnik. Preporučuje se i da se više puta u toku dana konzumiraju manji obroci, kao i da pauza između obroka bude najmanje 3-4h. Naročito se preporučuju šetnje posle obroka, kako bi šećer lakše došao do mišićnih ćelija i tamo se potrošio. Bilo da je u pitanju trudnički dijabetes ili ste samo netolerantni na laktozu, u svakom slučaju morate promeniti životne navike i na taj način sprečiti pojavu šećerne bolesti. Uz uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, neophodna je i redovna kontrola glukoze u krvi, a lekovi za snižavanje šećera u krvi se mogu uzimati samo pod nadzorom lekara.

Šecerna bolest koji su simptomi i kako se leči