Prof. dr Vladimir Koković: Težiti znanju- novac i slava stižu sami!

Spec. oralne hirugije i implantologije, prof. dr Vladimir Koković

Uspeh  mu nije promenio uzuse prema svetu.  Istinska predanost znanju i danas je kredo njegove  karijere.   Dr Vladimir Koković, specijalista oralne hirugije i implantologije u zvanju doktora nauka,  profesor na stomatološkom fakultetu  u UAE, prvi čovek  internacionalnog stukovnog udruženja, dobitnik nagrada za inovacije  u oralnoj hirugiji, član stukovnih asocijcija,  vlasnik medicinskog centra u Sharjah (UAE) i specijalističke stomatološke klinike u centru Beograda.

Njegovi izumi datiraju iz 2002 godine kada je na Instituta za Oralnu Implantologiju VMA, u vreme dok je bio načelnik  Odseka za proizvodnju koštanih zamenika  petentirao veštačku kost i membranu.  Patenti Dr Kokovića koriste se u cilju zbrinjavanja defekata u viličnoj kosti neposredno pre ugradnje dentalnih implantata. Za pionirski doprinos domaćoj implantologiji dobio je 2002.g. Grand Prix medalju na izložbi za pronalzaštva i iste godine proglašen je pronalazačem godine . Deset godina kasnije proglašen je akademikom Srpske akademije inovacionih nauka (SAIN) a 2016. godine i Evropske akademije inovacionih nauka. (EAIN)   Doktorirao je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu gde  je radio u zvanju Docenta do 2012.  godine, kada odlazi u UAE.

–Otišao sam na poziv uprave Stomatološkog fakulteta  Univerzieta u Ras Al Khaimah-u (UAE) , koji su znali ponešto o meni, na osnovu mojih prezentacija  na kongresima  u Dubaiu.  Do 2015.godine sam bio nastavnik na njihovom fakultetu za oralnu hirurgiju i implantologiju. Zatim sam sa suprugom koja je anesteziolog odlučio da otvorim Medicinski centar u Sharjah, (emirat u UAE).  u  kome  pružamo stomatoloske i medicinske usluge.

Prof.  Koković je do skora držao i postdiplomsku nastavu  na jednom univezitetu u Dubaiu, i direktor je ITI (Internacionalnog Tima za Oralnu Implantologiju) Study Club-a za Ujedinjene Arapske Emirate.

Kažete da su vam preporuke bile predavanja na kongresima?  Niste imali lične kontakte?

U UAE su  otvoreni prema strancima,  stučnjaci  su  dobrodošli i sa mojim angažovanjem sve je krenulo spontano. Emiraćani su gostoprimljivi i srdačni. U njihovoj populaciji ima 85 odsto stranaca, ali se  ne osećate previše kao stranac.  U pogledu kulture, tradicije, klime, razlikuje se od nas i Zapada na koji smo navikli. Država se pobrinula da svi budu situirani i zadovoljni. UAE   je jedina zemlja na svetu koja ima Ministarstvo za sreće.

www.aemc.co.ae

Imate ordinaciju i u Bg?

Da, ordinacije je osnovao još moj otac i najveći deo posla  ovde obavlja moj stučni tim. Dolaze nam pacijenti   ne samo iz Srbije već i iz celog  sveta .  Povremeno sam u Beogradu  da bih izašao u susret njihovim zahtevima.

U stomatologiji, zahtevi su sve veći?

Nekada je bilo dovoljno pacijentu obezbediti funkciju zuba, danas se stremi  ka savršeno prirodnom izgledu zubnog niza.  Umesto titanijumskih sve više koristimo keramičke implante. Titanijum je bio revolucionaran u stomatologiji, ali nastupa era bez-metalne implantologije, koja u odnosu na titanijumsku ima višestruke prednosti.

Keramički implanti –Belina i savršenost

Prave se od cirkonijum-oksida, istog su oblika kao titanijumski, imaju prednost u odnosu na boju i čvrstinu, i obezbedjujući prirodniji izgled.

Kod vas dolaze sa najtežim stanjima?

Dolaze mi pacijenti sa graničnim stanjima u pogledu indikacije za ugradnju. Kontraindikacije za implantatnu terapiju su se vremenom redukovale. Tako da rešavamo komplikovanije slučajeve, u pogledu redukovanog volumena viličnog grebena ili pacijenate sa različitim sistemskim oboljenjima.  Sve je manje ograničenja,  promenili su se implantatni i stavovi, skratilo vreme od ugradnje do opterećenja, i redukovale kontraidikacije.

U svojoj praksi, isključivo koristim bezmetalne krunice, jer  i prema istraživanjima koje sam radio, pružaju manju akumulaciju plaka i bolju reakciju mekog tkiva.

Ko su vaši pacijenti u Emiratima?  

To je čudno. U Emiratima sam bio potpuno nepoznat kao stomatolog, u početku sam radio kao univerzitetski profesor. U momentu kada smo se hazarderski odlučili da otvorimo kliniku, naši ljudi, tu mislim  iz eks Jugoslavije, nisu znali za nas.  Vremenom su nas prepoznali. Dolaze nam pacijenti  koji žive u Emiratima, a potiču iz raznih krajeva sveta.  Od Fidjija i Kolumbije, preko cele  Evrope i Bliskog Istoka.  Najveći broj, preko 60 odsto su pacijenti poreklom iz Evrope i eks Jugoslovenskih prostora.  Puno naših koji dolaze kao turisti,  da se provedu  i da  dobiju lepe zube. U pogledu medicinskog  turizma Srbija može da konkuriše Emiratima; ima prijatnu klimu, lepu prirodu, svoju kulturu i specifičnu istoriju. Dubai nudi luksuz, koncentraciju raskoši  koju najveći deo Evrope nema. U toj trci, Srbija  ima dobre osnove da uhvati veći zamah u zdravstvenom turizmu.U savremenoj stomatologiji metal se polako eliminiše kao dentalni materijal.

Kakav je pogled na našu stomatologiju, s  duge tačke planete?

Bez ikakve bojazni,  naši stručnjaci nas mogu predstavljati bilo gde u svetu. Takodje,svuda u svetu smo dobar nastavni kadar. Znanje koje sam stekao kao univerzitetski nastavnik u Srbiji, mi je pomoglo da nastavim  karijeru. Nije jednostavno biti nastavnik i autoritet u nekoj drugoj zemlji, na nekom drugom jeziku, ljudima sa drugog podneblja, kulturom i tradicijom. Da bi vas studenti prihvatili treba biti prijatelj.  Uputiti im pravu poruku u pravom trenutku, posavetati ih na njihov način, koji predstavlja njihovu tradiciju.

Tamo gde vlada blještavilo luksuza i raskoši  i zahtevi za savršenstvom zubnog niza su – veći!

  Medicina  se komercijalizovala, mladi lekari napuštaju zemlju, jure za novcem ?

Ne treba  juriti za novcem, već za znanjem  i izazovima. Ali  razlozi odlaska u inostranstvo nisu uvek i samo, motivisani zaradom. Već  sagledavanja sebe u novim okolnostima i samodokazivanjem.  Raditi u   novom i nepoznatom okuženju, na drugom jeziku, sa ljudima koji imaju drugačiju tradiciju je iskušenje, nova životna škola. Legitimno je da mlad čovek teži  tom izazovu. Ali moja poruka mladima bi bila: da jure za znanjem i budu majstori  svog zanata. Ostalo –dodje. Titule, zvanja, novac  stižu  potom s raznih strana, sami od sebe.

Korisni linkovi :

www.aemc.co.ae

S.N.