LinkedIn otkriva 10 riječi koje treba izbjegavati u UAE profilima

Svi koji žive i rade u UAE mogli su se uvjeriti da je LinkedIn vrlo moćan alat koji pomaže u otvaranju novih poslovnih mogućnosti, no konkurencija je velika. Prilikom pregledavanja drugih profila ono što prvo želite je istaknuti se i pokazati koliko ste strastveni i iskusni. Ovdje ćemo se malo zaustaviti i pogledati najnovije podatke koje je objavio Linkedin, a koji se odnose na top 10 prekomjerno korištenih riječi (poštapalica) u UAE profilima.

Ova analiza sastavljena je na bazi od više milijuna UAE profila te otkriva deset poštapalica u proteklih dvanaest mjeseci s ciljem da vam pomogne predstaviti se tržištu rada putem interneta.

Dobar primjer su stručnjaci iz tvrtki kao što ETISALAT Group, Du, Majid Al Futtaim Holding, Etihad Airlines i Paris galeriji, koji su usavršili svoje profile te i vrlo ih lukavo sastavili.

Objavljivanje redovitih sadržaja, čine to da vaš profil ističe, kao i profesionalna fotografija te povijest vašeg rada u sažecima kako bi se pokazala vaša profesionalnost i relevantnost.

Pri sastavljanju popisa za UAE LinkedIn je filtrirao sažetke dijelova profila i rangirao najčešće riječi koje se tamo pojavljuju.

Ovogodišnji popis pokazuje “leadership”, “specialized” i “expert” kao top tri najkorištenije poštapalice kod profesionalaca u UAE nakon čega slijede “excellent” i “strategic” te čine top pet poštapalica u 2016.

Deset poštapalica u UAE za 2017. su:

1. Leadership

2. Specialized

3. Expert

4. Excellent

5. Strategic

6. Experienced

7. Responsible

8. Passionate

9. Certified

10.Dynamic

Svi smo dobri u onome što radimo, bilo da se radi o tome da trebamo uvjeriti ljude da kupuju proizvode i usluge ili zastupamo interese naših klijenata. No ne smijemo izgubiti iz vida to da je industrija vrlo natjecateljski nastrojena pa je ključno predstaviti se na pravilan i konkurentan način. Koristeći “ključne riječi” kako bi opisali ono što radite je dobro, ali se u isto vrijeme stavljate u opasnost “stapanja s pozadinom”, što nikako ne želite.

Što onda možete učiniti da se vaš profil razlikuje od gomile? Umjesto da se vaš opis oslanja na praznu terminologiju, koristite konkretne pojmove koji opisuju vaše vještine … umjesto da kažete da ste izvrsni vođa, recite da ste uspješno upravljati timom od 20 ljudi, prema izjavi Nade Enanov, višeg menadžera za marketing i PR, LinkedIn MENA.

LinkedIn je sklopio partnerstvo s autorom Christopher Sandford, bestseler biografom koji je dobro navikao na artikuliranje tuđih postignuća. Sandford je to komentirao ovako: “Jezik koji koristimo puno govori o nama, tako da je važno odabrati svoje riječi pažljivo, pogotovo u profesionalnom kontekstu. Prečesto se skrivamo iza ključnih riješi koje ne znače ništa, bilo iz želje da zadržimo stvari jednostavnima ili zato što se ne osjećamo sigurni govoriti o našim dosadašnjim radnim postignućima. Uz neke relativno jednostavne promjene možete početi koristiti jezik koji doista prenosi ono što vas čini super kandidatom. ”

Evo koji su savjeti Christopher Sandforda za one koji žele poboljšati svoj LinkedIn profil ove godine:

1. Pazite na jezik

Sažetak vašeg profila jedna je od prvih stvari koje će ljudi pogledati, napravite ga kvalitetno. Sažetkom želite zainteresirati čitatelja da sazna više o vama, pa je dobro postaviti nešto “udarno”. Možete to učiniti kroz specifične fraze, priču ili čak pametano korištenje interpunkcija. Nemojte se bojati kratkih rečenica, kao što je “Glazba je moja prva ljubav.”

2. Budite izravni

Često je primamljiva ideja da se piše u trećem licu – NEMOJTE TO RADITI! To je neosobno, neizravno i neće privući čitatelja. Zauzmite profesionalni ton i budite uporni i usmjereni kada govorite o svojim postignućima, ne skrivajte se iza ključnih riječi ili žargona. U isto vrijeme, nemojte bježati od dodavanja neke osobnosti u svoj jezik – to je odličan način da pokažete svoj karakter.

3. Provjerite jeste li i kako upisali većinu svog iskustva?

Popis svih relevantnih prethodnih poslovnih uloga i svega onoga što ste postigli opišite na svakodnevnom jeziku. To će pomoći ljudima da shvate vašu širinu – kompletan profil odražava dobro zaokruženu osobnost.

4. Ne ostajte samo na riječima, pokažite…

Iako je jezik važan, trebate pokazati i stvarne primjere svog rada. Umjesto korištenja ključnih riječi kao što je primjerice “strategic”, dokažite upload-om prezentacije ili projekta koji će tu tvrdnju potkrijepiti ili sugerirati. To su osobni pristupi koji će itekako pomoći te stvoriti sliku o vama.

Komentari: