Fudbalska lekcija Belih orlova

Stadion: Srpski Sportski Centar. Teren: idealan za igru. Vreme: suncano. Gledalaca: preko 600. Sudija: Dzimi Oliaris odlican. Strelci: Sticew 67, Dragišic 72, Breslin 89 za B. Orlove; Marinkovic 26 za Srbiju. Zuti kartoni: Kitanovski i Filipovski (Srbija), Valmadjia (B. Orlovi).
BELI ORLOVI: Lilikakis 7, Kastavan 7 (Kinski), Valmadjia 7, Zuban 7, Dakvort 7, Trebia 7, Racunica 7, Dragišic 8, Breslin 7, Sticenj 7, Kozlica 7.
SRBIJA: Stojanovic 5 (Cara), Kitanovski 5, Marinkovic 6, S. Nikolic 5, D. Nikolic 5, Burlak 6, Mihajlovic 6, Filipovski 7, Babic (Milenkovic 6), If 6, Boskini 7.
IGRAC UTAKMICE: Dragišic (B. Orlovi).
Po suncanom vremenu u nedelju popodne u Srpskom Sportskom Centru okupio se prilican broj ljubitelja fudbala. Kako i ne bi kad je igran, poslednji u nizu srpskih derbija ove godine izmedju Belih Orlova i Srbije.
Pre pocetka susreta pravljene su razne kalkulacije. Gotovo da nema fudbalskog `pametnjakovica` koji nije glasno komentarisao kako navodno utakmica treba da se završi nerešeno pošto bod odgovara za oba tima. Teorija je medjutim jedno a praksa nešto drugo. To ce se pokazati onog trenutka kada odlicni sudija Olijaris oznaci pocetak utakmice.
Pocetak meca je pripao gostima. Igraci `Srbije` su nešto agresivnije krenuli ka golu domacina ali je vrlo dobri golman Liliakis bio gospodar u svom šesnćstercu. Odbranio je opar dobrih udaraca prema golu ali je i pravovremenim istrcavanjima osujetio brzonoge Babica i Ifa.
Do promene rezultata dolazi sredinom prvog dela. U jednom napadu koji nije mnogo obecavao do lopte je ispred šesnćsterca došao kapiten `Srbije` Marinkovic koji je raspalio onako muški, što bi se reklo. Lopta je zakacila jednog odbrambenog igraca Orlova promenila pravac i odsela u mrezi. Golman domacina je bio potpuno nemocan da bilo šta ucini. Po prikazanoj igri do tog trenutka moglo bi se reci da je vodjstvo bilo potpuno zasluzeno.
Svega tri minuta kasnije `Srbija` dozivljava neverovatan peh. Teze joj se povredjuje centarfor Babic koji je delovao raspolozenim za igru. Taj trenutak ce se i biti preloman na derbiju pošto ce se situacija u potpunosti promeniti. Umesto Babica u igru je ušao iskusni Milenkovic.
Do kraja prvog poluvremena nije bilo nekih narocitih uzbudjenja. Igralo se uglavnom beskrvno izmedju dva kaznena prostora. Vodjstvo `Srbije` izazvalo je neku vrstu tuge medju navijacima `Orlova`. Ipak neodoljivi miris specijaliteta sa roštilja prosto je mamio i fudbal je u toj pauzi stavljen u drugi plan.
Drugo poluvreme druga prica. Ovoga puta `Orlovi` su bili tim koji je sve konce drzao u svojim rukama. `Srbija` je delovala kao raštimovan orkestar i osim veoma borbene igre Filipovskog i Boskinija i na trenutke bravura Mihajlovica, ništa drugo nije pokazala.
S druge strane igraci Bobija Meklaklana su kidisali kao osice. Bilo je samo pitanje vremena kada ce se mreza `Srbije` zatresti. To je nagoveštavao i golman Stojanovic, najslabiji pojedinac na derbiju, svojim nesigurnim i lošim odbranama. On ce direktno kumovati kod dva gola.
Do izjednacenja dolazi u 67. minutu. Lopta je sa centra ubacena u kazneni prostor `Srbije`. Bila je na dohvat ruke Stojanovicu koji je mogao da je uhvati i da radi sa njom šta je hteo. Medjutim, iz samo njemu poznatih razloga on dozvoljava da Sticenj dotrci sa deset metara udaljenosti, da se elegantno pokloni i glavom pošalje loptu u mrezu. Taj pogodak je izazvao buru oduševljenja medju navijacima `Orlova`, ali i srqbu i bes medju gostujucim simpatizerima.
Samo pet minuta kasnije, dakle u 72. minutu opet ce Stojanovic biti u centru paznje. Jedan mlako upucen udarac prema golu on ce, umesto da loptu zgrabi jednostavno istu spustiti na noge najboljem pojedincu na utakmici Dragišicu a ovaj ce je prosto zakucati pod precku sa svega dva-tri metra udaljenosti.
Trener `Srbije`, Dragan Blazevski, nezadovoljan takvim postupcima jednog od svojih najiskusnijih igraca odlucuje da ga povuce iz igre ali ce Stojanovic nezadovoljan takvom odlukom loptu snazno uputiti van igrališta prema kravama koje su mirno pasle na njivi. Srecom po njega takav gest sudija nije sankcionisao. Na golu se našao mladi Tibor Cara koji je po mnogima trebalo da brani od pocetka. Momak je talentovan, vredan, redovno dolazi na treninge i sigurno je zasluzio poverenje pre Stojanovica.
Videvši da je djavo odneo šalu, Filipovski i Mihajlovic pokušavaju solo akcijama da nešto više ucine. ©ta više Mihajlovic u 80. minutu iz slobodnog udarca upucuje strahovit šut ali Lilikakis potvrdjuje svoje velike mogucnosti. Vec tada je bilo jasno da `Orlovi` pobedjuju i da one price o nameštanju nemaju pokrica.
U sam smiraj utakmice u poslednjem minutu videli smo najlepši gol. Breslin je izvanrednim udarcem, nekom vrstom silazece parabole postigao treci gol za `Orlove` i tako pobedu ucinio ubedljivom. Mora se reci po ukupnom utisku i prikazanoj igri i potpuno zasluzenom.
Trece poluvreme, ono koje je odrzano u sali SSC-a je svakako najlepši deo price. Vredno osoblje Centra se potrudilo da bude istinski domacin. Predsednik Centra Bozo Stojanac i predsednik `Orlova` Sveta Radovanov su ljubazno sve docekivali, našli vremena da sa svakim popricaju, baš kao i celokupno osoblje pod njihovom komandom. Kuhinja i bar su radili prekovremeno a tek muzika… Za ovu priliku veci broj pevaca i muzicara se odazvao da besplatno zabavlja simpatizere oba kluba, kao i sve one koji su toga dana na neki nacin bili akteri derbija. Miroslav Bogdanovic, Miroljub Nikolic Mimi, Slavce Dinic, Perica Stojanovic, Nedjo Zivaljevic, Jovica –ordjevic, Marko Dakic, Rajko Simic… samo su neka od imena uz duzno poštovanje sviju ostalih cijih imena ne mozemo da se setimo. Igralo se, pevalo, recju bila je to atmosfera za nezaborav. Dobar znak da ovaj srpski objekat radi za dobro Srba i da mu podmetacine sa strane ne mogu nauditi.
Evo šta je za naše citaoce po završetku susreta izjavio predsednik `Belih Orlova` g. Radovanov: ‰Utakmica je bila odlicna. Naši igraci su igrali onako kako smo od njih i zahtevali. Nikakve kalkulacije nas ne zanimaju. Drago mi je da se okupio ovako veliki broj navijaca. Sledece godine cilj nam je Premijerna liga i ja verujem da cemo ga i ostavriti‰.
Verujemo i mi! Centar ima sve uslove za najviši rang. Sve u svemu poslednji srpski derbi za ovu godinu bio je moze se reci i najbolji.
`Srbija` je ovim porazom pala na drugo mesto na kojem ce najverovatnije i ostati i time dogodine igrati u Premijernoj ligi, dok su `Orlovi` izbegli najgore sa dobrom šansama da na kraju budu u sredini tabele. U nedelju, 9. septembra igra se poslednje kolo šampionata. `Srbija` docekuje poslednjeg na tabeli i trebalo bi da zabelezi rekordnu pobedu – sve drugo bice katastrofa. `Beli Orlovi` putuju kod Vestern Sabarbsa koji je na svom terenu nemilosrdan ali ako ponove igru iz derbija nije iskljuceno da naprave i iznenadjenje.