Autoputem kroz Hrvatsku

Kada je onomad popularni hrvatski pevač i glumac Frano Lasić rekao da na krilima ljubavi stiže od Zagreba do Beograda za samo dva sata vožnje, kako bi bio uz svoju izabranicu, glumicu Dinu Prelević, mnogi koji odavno nisu prešli ove dve granice sada susednih država, čudili su se kako se 400 kilometara može preći za tako kratko vreme. Može pod uslovom da kršite dozvoljeno ograničenje brzine do 130 kilometara na sat na autoputu “Bratstvo i jedinstvo”, zbog čega je hrvatska policija nedavno kupila tri izuzetno brze “honde” presretače, koje već od 1. juna čekaju u zasedi, a kazna za one vozače koji prekorače samo deset kilometara od propisane brzine je – 600 kuna, ili oko 80 evra.
Drugi uslov da bezbedno prođete izuzetno kvalitetnim putevima Hrvatske do željenog cilja jeste da se sklonite u kraj hordama motociklista i treći najvažniji – da otkrijete putokaz za Beograd! Nekad najpoznatija i najvitalnija saobraćajnica jugoistočne Evrope za poslednjih desetak godina svela se na putokaze poznate samo lokalnim putnicima. Zato vam i savetujemo da se, ukoliko vas put vodi ka Beogradu, držite se table Slavonski Brod, a posle i oznake na kojoj piše Lipovac, ime malog slavonskog sela uz hrvatsko-srpsku granicu.

Ni kap alkohola

Novi saobraćajni propisi u Hrvatskoj zabranjuju svaku upotrebu alkoholnih pića, što znači da ukoliko vozač na alko-testu bude imao više od 0,0 promila, podleže drakonskim kaznama; novčanim, kaznenim poenima i oduzimanju vozačke dozvole na licu mesta. Obavezno je vezivanje sigurnosnih pojaseva, a takođe nije preporučljiva ni upotreba mobilnih telefona tokom vožnje.

Od Lipovca do graničnog prelaza Hrvatske sa Srbijom pod nazivom Bajakovo sa hrvatske i Batrovci sa srpske strane sve donedavno nije bilo putokaza koji bi putnike upozorio da se približavaju granici iza koje se prostire država pod imenom Srbija i Crna Gora.
Ali, i danas vam se može desiti da previdite ovaj prelaz, gde se i sa jedne i druge strane užurbano odvijaju radovi na proširenju i modernizaciji ovog dela međunarodnog puta E-70.
Ukoliko u Hrvatsku ulazite sa njenog severnog dela, dočekuje vas savremeni autoput Zagreb-Rijeka dugačak 148,5 kilometara, koji je vožnju između ova dva grada sveo na samo 80 minuta. Najnovija deonica Zagreb-Split, duga 380 kilometara, puštena je u saobraćaj 26. juna, a dva najveća hrvatska grada sada su udaljena samo četiri sata vožnje, uz pauze i poštovanje brzine od 130 kilometara na čas.

Jezik presudio

Kada idem iz Beča u Srbiju, putujem preko Hrvatske, iako je put duži nego preko Mađarske – osećam se prijatnije. Mislim da je put bolji jer nema puno gužve. Takođe ne moram da strahujem ukoliko se nešto desi jer ću se lako sporazumeti, pošto govorimo istim jezikom. Sve je jednostavnije. Od samog pristajanja na nekoj pumpi, pa sve do razgovora sa policijom, ukoliko ima kontrole na putevima. Pre dve godine sam počela da putujem preko Hrvatske zbog lošeg iskustva u Mađarskoj, kaže Katarina Grujić iz Beča.

Ako ogladnite tokom vožnje preko hrvatskih autoputeva bez ijedne rupe ili ulegnuća, spas možete potražiti u lepo uređenim motelima ili već unapred pripremljenim sendvičima. “Jagnjeća cesta” je otišla u istoriju. Ražnjevi se više ne okreću, a svaki ulazak u restoran košta: od upotrebe besprekorno čistih toaleta (dve do četiri kune – 25 do 60 centi) do malog kapućina od 12 kuna. U sve je uračunat i PDV, koji se jedino ne plaća na ljubaznost. A nje ne nedostaje, bez obzira koje registarske tablice imate. Ukoliko vas želja za pečenom jagnjetinom ili prasetinom nije napustila, sačekajte da pređete u Srbiju: tamo vas čekaju loši putevi, zapušteni toaleti, ali i miris roštilja.
SUTRA:Kazne do 800 evra

Sve vrste goriva

Sve benzinske pumpe u Hrvatskoj, i one domaće i strane, bez obzira na to da li je reč o vikendu ili prazniku, rade non-stop. I što je najvažnije, vaš automobil možete da napunite svim vrstama goriva. Plaćanje je u gotovini ili putem kartica. Ukoliko nemate kune, na svakoj benzinskoj pumpi moguća je zamena stranih valuta za kune.

Skupe putarine

Putarina se u Hrvatskoj naplaćuje u srazmeri sa dužinom korišćene deonice i prema kategoriji vozila. Na naplatnim rampama putarinu turisti mogu da plate gotovinom, u kunama, evrima i drugim stranim valutama, prema važećoj kursnoj listi za taj dan, ali i karticama (“amerikan ekspres”, “dajners”, “master kard”, “maestro”, “viza”). Putarina za korišćenje autoputa Zagreb-Split je među najskupljim u Evropi i iznosi 21,5 evra. Ukoliko se do dalmatinske obale želi stići iz Srbije, autoputem Beograd-Zagreb, pa preko “Dalmatine”, u jednom smeru samo za putarinu potrebno je izdvojiti 250 kuna ili oko 35 evra.

DŽeparoši i šibicari

Svim putnicima koji se odluče da kroz Hrvatsku putuju autobusom, savetujemo da se na odmaralištima uz motele, benzinske pumpe, ili pak na autobusnim stajalištima, čuvaju grupa šibicara, kao i džeparoša koji otimaju novčanike iz ruku gostiju. Omiljeno mesto za ovakve operacije su javni toaleti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.