Australija se oprašta od kraljice

EPA/TOLGA AKMEN
Sahrana Kraljice Elizabete Druge

Premijer Entoni Albaneze je današnji dan, 22. septembar, proglasio Nacionalnim danom žalosti povodom smrti kraljice Elizabete Druge. Odlučeno je, takođe, da ovaj dan bude i jednokratni državni praznik tako da većina Australijanaca neće raditi, kako bi imali priliku da odaju počast preminulom monarhu.

Povodom Dana žalosti, u Kanberi će biti održana ceremonija sećanja na kraljicu. Premijer Entoni Albaneze i opozicioni lider Piter Daton održaće kratke govore na ceremoniji koju će vodi TV voditeljka Melisa Dojl. Premijeri i glavni ministri svake države i teritorije, kao i svi guverneri država i sve sudije Višeg suda potvrdili su svoje prisustvo.

Nacionalna komemorativna služba biće centralni deo Dana žalosti, obeleženog parastosom u svakoj državi i teritoriji.

– Biće to prilika da tugujemo kao nacija. Biće to važan dan za odavanje počasti životu i službi kraljice Elizabete Druge – rekao je ranije premijer Albaneze.

Baš kao što su ispraćeni čuveni igrač kriketa Šejn Vorn i zabavljač Bert Njutn, i kraljica Elizabeta biće ispraćena uz nastup poznatog muzičara. Biće to dobitnik ARIA nagrade Entoni Kalea, bivši takmičar australijskog “Idola”, koji se upoznao sa kraljicom i pevao za nju u sidnejskoj katedrali Svetog Andreja, povodom Dana Komonvelta 2006. godine. Tom prilikom je izveo pesmu “Molitva” (The Prayer).

U Novom Južnom Velsu ovaj državni praznik biće tretiran slično kao Dan Australije i Nova godina. Prodavnice i supermarketi rade, kao i restorani, dok su banke i druge finansijske institucije uglavnom zatvorene. Školarci takođe imaju slobodan dan.

Viktorijanci će imati čak četiri vezana neradna dana zahvaljujući državnom prazniku zbog Velikog finala AFL koji je sutra, 23. septembra. Pabovi i restorani mogu da rade oba dana, ali će skoro sva preduzeća biti zatvorena. Škole svakako ne rade jer je u toku dvonedeljni prolećni raspust.

U Južnoj Australiji trgovcima je dozvoljeno da rade između podneva i 21 sat, a zatvorene su banke, vrtići i škole. Škole su zatvorene i u Zapadnoj Australiji, dok su đaci u Kvinslendu već na školskom raspustu. U Zapadnoj Australiji trgovine će moći da rade od 11 do 17 sati.

U Tasmaniji, Australijskoj prestoničkoj teritoriji i Severnoj teritoriji slično je kao i kod većine drugih državnih praznika, što znači da su samo restorani i maloprodajni objekti otvoreni.

Spajanje praznika s vikendom

U Viktoriji je i sutra neradan dan, pa će zaposleni imati produženi vikend. Međutim, izgleda da se i poslodavci u drugim državama i teritorijama suočavaju s mogućnošću da veći broj radnika uzme slobodan dan u petak, kako bi spojili neradni četvrtak sa vikendom. Posebno u Zapadnoj Australiji, gde je i ponedeljak državni praznik. Na osnovu ankete sprovedene među više od 1.000 Australijanaca, istraživanje Fajndera je otkrilo da je svaki osmi čovek dosad (u 2022) ili ukupno 1,7 miliona radnika, javilo poslodavcu da su bolesni iz razloga koji nisu bili povezani sa zdravljem. Kako bi izbegli zloupotrebe, poslodavci mogu zaposlenima da traže dokaz da su tog dana bili bolesni, što bi bilo adekvatno lekarsko uverenje.

Original Article