Internet veže ekonomiju regiona

BANJA LUKA – U Privrednoj komori Republike Srpske u petak je prezentovan zajednicki veb sajt sedam privrednih komora zemalja Jugoistocne Evrope.

Iako internet mreža ima prefiks „jugoistocne Evrope“, u nju su, bar za sada, ukljucene komore sa prostora bivše Jugoslavije: Spoljno-trgovinska komora BiH, Privredna komora RS, Gospodarska zbornica Slovenije, Privredna komora Jugoslavije, Hrvatska gospodarska komora, Privredna komora Srbije, Stopanska komora Makedonije i Privredna komora Crne Gore.
Slobodan Dragicevic, strucni saradnik u informacionom sistemu PK RS, kaže da mreža funkcioniše skoro dvije godine, a da je ideja o realizaciji projekta nastala kao rezultat potrebe da se u razmjeni informacija koriste i mogucnosti koje pruža Internet, kao najmocniji globalni medij, pritom, dodajuci da je RS odskora ukljucena u ovaj projekat.

„Internet ce ubrzati protok informacija i brže povezati preduzeca u regiji, omoguciti zajednicko nastupanje na tržištu Evropske unije, a samim tim povecati ulaganja na prostor bivše Jugoslavije“, kazao je Dragicevic.

On je istakao da postoji želja i drugih država na prostoru jugoistocne Evrope da se ukljuce u ovaj sistem.

Autori sajta kažu da portal sadrži skoro sve podatke i informacije potrebne za vodenje biznisa, a posebno spoljno-trgovinske razmjene.

Portal domacim i inostranim privrednim, i drugim zainteresovanim subjektima, nudi podatke o proizvodnim potencijalnima, izvoznim i razvojnim mogucnostima i potrebama tržišta zemalja clanica.

Sajt je konstruisan u vidu zajednicke polazne stranice sa koje postoje linkovi na svaku od sedam clanica. Na svakom od njih informacije se prezentuju na maternjem i engleskom jeziku.

Veb adresa je www.se-cci.net