Zajednicki satanak uprava tri najveca nasa kluba

Srpski centar iz Madingtona obelodanio je ideju cvršce saradnje, možda i spajanja, sa druga dva najveca srpska kluba u Pertu – Sportsko-kulturnim klubom “Srbija” iz Dianele, kao i Srpskim društvom “Krajina”.
Na sastanak održan tim povodom pozvani su clanovi uprava svih klubova. Ideja je podržana kad je rec o saradnji, a eventualno spajanje je ostavljeno za buducnost.
U ovoj inicijativi, kako je receno, posebno je govoreno o eventualnom pripajanju fudbalskog tima Beli orlovi Kluba iz Dianele i Srpskog centra u Madingtonu.
Srpski centar je, naime, prošle godine neuspešno pokušao da plasira svoj fudbalski tim Madington orlovi u profesionalnu ligu. Sada je izneseno mišljenje da bi možda lakše bilo pripojiti Bele orlove iz Kluba “Srbija”.

Toma Mihajlovic, predsednik Kluba “Srbija” iz Dianele, se na samom pocetku ogradio od razgovora o bilo kakvom spajanju, isticuci da je u pozivnom pismu bilo govora samo o proširenju i poboljšanju saradnje, a ne o spajanju.
Predsednik Srpskog društva “Krajina” Mile Camprak je, takode, izjavio da nikakvo spajanje ne dolazi u obzir, i da je ta odluka vec donesena na sastanku njegove uprave.
Dušan Vulin, predsednik Centra iz Madingtona je uveravao da je u trenutnoj situaciji, gde se sva tri kluba bore za opstanak, mnogo lakše delovati ujedinjenim snagama:
– Moj jedini cilj je da postignemo sporazum o zajednickom životu i radu Srba u Zapadnoj Australiji. Neka svaka uprava ode pred svoje clanove i da probamo da stvorimo jedan jak srpski klub ovde.”

Iako su delegati “Srbije” i “Krajine” bili protiv spajanja, svi su se složili da bi bilo poželjno imati bolju saradnju, kao i pomoc jednih drugima. U toku rasprave, nastojalo se odgovoriti na pitanje kako bolje organizovati zajednicki život ovdašnjih Srba i kakve su prepreke tom organizovanju.
S tim u vezi, dogovoreno je da se osnuje grupa sacinjena od predsednika i sekretara tri kluba koja bi radila na saradnji i uzajamnoj pomoci.

Klubovima potrebni mladi

Postoji realna bojazan, receno je, da put kojim ovdašnja zajednica ide ne vodi rezultatu. Tvrdi se da se izolovala od australijske, bez naših predstavnika na javnoj sceni, kako politickoj tako i drugim. Bez novih ljudi i mlade generacije da preuzme rad, opstanak srpske zajednice u Zapadnoj Australiji je nemoguc. Potrebne su definitivne promene da bi opstala.