Vladika Likijan na Budimskom tronu

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji kraj Budimpešte bila je juce pretesna da primi Srbe iz Madarske i njihove goste iz Srbije, Crne Gore i evropske dijaspore koji su pristigli da ucestvuju u duhovnim i molitvenim svecanostima uvodenja u episkopsku katedru Budimske eparhije SPC vladike Lukijana Pantelica, donedavnog episkopa slavonskog i administratora temišvarskog.
Nakon Svete arhijerejske liturgije koju je predvodio prosveceni Lukijan i pricešca vernika, dosadašnji administrator Budimske eparhije vladika banatski Hrizostom, svecano je uveo u tron novog eparhijskog arhijereja. On mu je poželeo da produži putem prethodnih arhipastira Budimske eparhije. Cestitajuci svome bratu u Hristu, vladika Hrizostom mu je poželeo da se moli za svoju pastvu i za sav blagocestivi srpski narod.
Obracajuci se mnogobrojnim vernicima u dupke punom hramu i prepunoj crkvenoj porti u sedištu Budimske eparhije u Sentandreji, novoustoliceni vladika Lukijan je naglasio „da je arhipastirska služba veoma odgovorna“ i da ce morati „dati odgovor pred Bogom za svaku krštenu pravoslavnu dušu koja mu je poverena na staranje“.

Ugledni gosti

Velikoj jucerašnjoj duhovnoj i molitvenoj svecanosti prisustvovali su episkopi: zvornicko-tuzlanski Vasilije (Kacavenda), sremski Vasilije (Vadic), backi Irinej (Vulovic), slavonski Sava Juric, šumadijski Jovan (Mladenovic), baranjski Lukijan (Vladulov), srednjoevropski Konstantin (đokic), vranjski Pahomije (Gacic) i budimljansko-nikšicki Joanikije (Micovic). Tu su bili i savezni i republicki ministri vera Bogoljub Šijakovic i Vojislav Milovanovic, jugoslovenski ambasador u Budimpešti Dejan Janca, madarski državni sekretar za vere Salaji Ištvan, bugarski mitropolit Simeon i grcki Sofronije.

– Ja cu se truditi da upravljam po kanonima svoje crkve, po predanju otaca, i po Ustavu SPC, na koji sam se zakleo sa mojim sveštenicima da napasamo stado Božije i vodimo putem spasenja, a vas molim da u tome i mene i njih podržite, da bi onoga dana kada se javi veliki arhipastir (Isus Hristos) mogli primiti venac koji ne vene i da bi nas Gospod utvrdio, ukrepio i umudrio za blaga vremena – porucio je izmedu ostalog episkop budimski Lukijan Pantelic.
On je dodao da se „u ovim krajevima mogu videti stare madarske crkve, pored starih srpskih crkava, što je svedocanstvo vekovnog suživota ova dva naroda.
Vladika se takode, zahvalio istaknutim predstavnicima vlasti iz otadžbine i Madarske, braci arhijerejima i SPC, predstavnicima sestrinskih pomesnih pravoslavnih crkava i velikodostojnicima drugih hrišcanskih religija iz Madarske, koji su uvelicali jucerašnju svecanost u Sentandreji.
Cestitku i blagoslov vladiki Lukijanu uputio je i poglavar SPC patrijarh srpski Pavle, sa clanovima Svetog arhijerejskog sinoda. Posle obavljenog molitvenog obreda uvodenja u tron vladike Lukijana u sedištu budimske eparhije u Sentandreji, priredena je i svecana trpeza za mnogobrojne i drage goste.