Vernici proslavili Đurđevdan

J. Gajeskov
Litija oko hrama

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Australije su u petak, 6. maja, svečano obeležili praznik Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.

Đurđevdan je, inače, jedna od najčešćih slava u našem narodu.

Iako je bio radni dan, svetinje su bile su pune vernika, među kojima deca i mladi, što je za pohvalu.

Posebno svečano bilo je u Sabornom hramu Mitropolije australijsko – novozelandske u sidnejskoj Kabramati, koji ponosno nosi ime Svetog Đorđa.

Sečenje slavskog kolača u Kabramati

Svetu arhijerejsku liturgiju je služio, vernike pričestio, litiju okolo hrama predvodio i slavski kolač presekao episkop Siluan, uz sasluženje sveštenika kabramatske crkve na čelu sa protom Đurom Đurđevićem, a odgovarao crkveni hor.

Svečanoj liturgijskoj proslavi je prisustvovao i novi ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović, sa saradnicima.

U svojoj pastirskoj besedi episkop Siluan je opširno govorio o životu Svetog Georgija i značaju njegove žrtve za Crkvu Hristovu, čije mučeništva je duboko utisnuto u samo biće crkve.

Članice kabramatskog Kola srpskih sestara sa gostima

Episkop je odabranim rečima pozdravio prisustvo na liturgiji ambasadora Stefanovića, uz najlepše želje da što uspešnije obavlja svoju dužnost.

Na kraju liturgije, episkop i vernici obavili su krsni ophod oko hrama, a potom je izvršen tradicionalni obred sečenja slavskog kolača.

Nakon službe u crkvenoj sali je poslužena slavska trpeza ljubavi, kojom prilikom prisutnim vernicima obratili su se episkop Siluan, starešina hrama prota Đuro i ambasador Stefanović.

Treba posebno naglasiti da su se vredne članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara, uz pomoć ljudi iz uprave crkvene opštine, potrudile da svi gosti budu domaćinski dočekani i ugošćeni.

Nakon slavskog ručka, prisutni su ostali do kasnih popodnevnih sati u prijatnoj atmosferi kakva se samo poželeti može.

Sofija Urukalo

Slavi stotinu leta

Među vernicima na slavi bila je i Sofija Urukalo, borac Dinarske divizije vojvode Momčila Đujića za vreme Drugog svetskog rata, koja uskoro slavi 100-ti rođendan.

Original Article